Fagforbundet er skeptisk til KrF-samarbeid

Fagforbundets leder i Trondheim, Kristin Sæther, er glad for at Aps Rita Ottervik fikk tillit nok til å fortsette som ordfører. Samtidig er hun skeptisk til at Ap vil ha KrF inn i flertallskoalisjonen.

2011091315135220131216165939

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det ville ha vært en katastrofe for byen hvis Høyres framgang hadde ført til et borgerlig flertallsstyre i Trondheim. Vi er svært fornøyd med at Arbeiderpartiet og Rita Ottervik kan gå på en ny fireårs-periode, og vi ser fram til å få innfridd de rødgrønne løftene som er gitt under valgkampen, sier Kristin Sæther.

Frir til KrF

Også i Trondheim gjorde SV et dårlig valg og mister tre representanter. Arbeiderpartiet er fortsatt det klart største partiet med en oppslutning på nesten 40 prosent, men også de mister ti representanter i bystyret.

Allerede valgnatten gikk Aps partileder i Trondheim, Rune Olsø, ut og åpnet for å inkludere KrF i flertallskoalisjonen i byen.

– Vi ønsker oss en bredest mulig konstellasjon, sa han til NRK mandag kveld.

Skeptisk

– Vi er skeptiske til et samarbeid med et parti som har grunnholdninger så langt fra fagbevegelsen Jeg er redd for at et samarbeid med KrF kan bidra til å trekke politikken mer over mot Høyre. Det vil i så fall være en utvikling som vi ikke liker, sier Kristin Sæther.

– Hvis flertallet i Trondheim kommer til å bestå av for mange partier med grunnholdninger som spriker i ulike retninger, kan vi raskt få en situasjon der politikerne blir mer opptatt av å forhandle enn å handle, sier Kristin Sæther.

Hun mener at Arbeiderpartiet i stedet burde få til en forpliktende avtale med Rødt, som mistet en representant, men som fortsatt har to i bystyret – det samme som KrF.

Skal følge politikken

– Vi kommer til å følge politikken framover svært nøye med utgangspunkt i de kravene vi har i vårt valgmanifest og de løftene vi fikk før valget, fortsetter hun.

Blant annet har de rødgrønne lovet at det neste sykehjemmet som blir bygget i Trondheim skal ha bare heltidsansatte. Totalt har fagbevegelsen i Trondheim en lite med drøyt 20 positive svar og løfter som kommer til å bli tett fulgt opp, ifølge Sæther.

– For oss i fagbevegelsen er det svært viktig at de rødgrønne partiene følger opp og leverer i henhold til løftene sine. Det er dette de vil bli målt på, og Det er dette som vil gi dem troverdighet til å vinne stortingsvalget om to år. For oss som er tillitsvalgte i kommunene svært viktig at dagens regjeringen beholder makten etter 2013.

– Mange av oss har fortsatt marerittliknende drømmer om tiden da Høyre-leder Erna Solberg satt som kommunalminister. Det er noe vi helst ikke vil oppleve igjen, sier Kristin Sæther.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy