per.flakstad@fagforbundet.no
Styret i Sykehuset Innlandet skal i løpet av dagen behandle et forslag om budsjettkutt på 1,7 prosent. Det har ført til full mobilisering blant forkjemperne for lokalsykehusene. De frykter at budsjettkutt vil føre til nedtrapping og gradvis nedlegging av de lokale sykehusene.
Økonomien truer
– Vi har fått løfter om at lokalsykehusene ikke skal legges ned. Men samtidig sliter vi med budsjettkutt som gjør at vi må skjære ned på tilbudene til pasientene, og på den måten kan økonomien true sykehusene, mener Bjørn Ivar Olsberg og Signe-Marit Lium som er Fagforbundets hovedtillitsvalgte blant de sykehusansatte i Kongsvinger og på Tynset.
Dersom budsjettkuttene fører til at akuttfunksjoner blir borte og nøkkelpersonale forsvinner, vil lokalbefolkningen sitte igjen med lokalmedisinske sentere, og ikke fullverdige lokalsykehus, sier de to tillitsvalgte til Fagbladet.
Forsvarlig drift ikke mulig
Sykehusledelsen sier den ikke har noen planer om å gjøre Kongsvinger sykehus til et lokalmedisinsk senter.
– Det som ligger i kortene nå er en økonomisk omstilling. Kongsvinger må ta sin del av nedskjæringene. Men det skal fortsatt være akuttfunksjoner ved sykehuset, sier administrerende direktør Morten Lang-Ree i Sykehuset Innlandet til Klassekampen.
Sykehusaktivistene i Kongsvinger er imidlertid skeptiske, og mener økonomien strammes til så kraftige at sykehuset må legge ned seg selv. Ifølge ordfører Øystein Østgaard (H) og legene ved sykehuset vil ytterligere budsjettkutt gjøre at det ikke lenger er mulig å opprettholde forsvarlig drift.
Stort engasjement
– Bare i sommer – mens ansatte og tillitsvalgte var på ferie – forsvant sju sengeplasser, forteller Bjørn Ivar Olsberg.
Nå er 90 sengeplasser igjen i et sykehus som en gang hadde 210.
– Mandagens aksjon viser at engasjementet er stort blant lokalbefolkningen. For å illustrere hvor stort folketoget var, kan jeg fortelle at det gikk i en sammenhegende rekke fra Kongsvinger stasjon, bortveien, over den gamle brua, og bort til sykehuset. Da førstemann kom inn på sykehusområdet, gikk sistemann ut fra stasjonen.
– Alle som har vært i Kongsvinger vet at dette er en ganske lang strekning, sier Bjørn Ivar Olsberg.
Aksjonerte på Tynset
I slutten av august aksjonerte lokalbefolkningen Tynset og kommunene rundt for sitt lokalsykehus. Grunnen var innspill fra Oppland som gikk ut på at de to fylkene må behandles likt og at Tynset ikke lenger skulle ha akuttfunksjoner ved sykehuset.
– Vi ble hørt, siden styret vedtok å jobbe videre på arbeidet med sykehustilbudet i Fjellregionen. Det betyr i praksis at styret både i Sykehuset Innlandet og St. Olav Hospital ved Universitetssykehuset i Trondheim ser på mulighetene for et felles tilbud for kommunene Rendalen, Tynset, Alvdal, Folldal, Tolga og Os i Hedmark og Holtålen i Sør-Trøndelag, forteller Signe-Marit Lium.
Det er forventet at sykehusstyrene vil gjøre endelige vedtak i den saken i slutten av september eller i begynnelsen av oktober.
Også Lium er redd for konsekvensene av budsjettkutt ved sitt lokalsykehus.
– Det betyr at vi må kutte i driften og tilbudet til pasientene, og det betyr også at vi risikerer å miste viktig personell, noe som over tid gjør at framtida til Tysent Sjukehus som et fullverdig sykehustilbud til de ansatte kan være truet, sier Signe-Marit Lium.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg