JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private bak de fleste lovbruddene i Trondheim

Fire dager før valget meldte NRK om 26.000 brudd på arbeidsmiljøloven i Trondheim. Nå viser det seg at private vikarbyråer sto for de fleste bruddene og at anmeldelsen bygger på en internrapport som ble laget i mars.

2011091512312520131216170102

per.flakstad@fagforbundet.no

– Saken er ganske spesiell, sier Fagforbundets leder i Trondheim, Kristin Sæther til Fagbladet.

Gammel sak

Kommunen foretok selv en gransking av arbeidsforholdene i helsesektoren i kjølvannet av Adecco-skandalen. Kommunens egen granskingsrapport ble lagt fram i mars, og avdekket mange og alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Men de fleste lovbruddene gjaldt innleide vikarer fra bemanningsbyråer. I etterkant har Trondheim kommune sagt opp avtalen med Helsenor AS der noen av de groveste lovbruddene ble oppdaget. Blant egne ansatte er det også ryddet opp i mange av de forholdene som ble avdekket, ifølge Kristin Sæther.

– Mange av kommunens ledere har gjort en flott innsats for å få orden på de lovstridige forholdene som ble avdekket, sier hun.

Overrasket

Fire dager før lokalvalget anmeldte Arbeidstilsynet kommunen til politiet for de forholdene som internrapporten i mars avdekket.

Kristin Sæther ble overrasket over at Arbeidstilsynet valgte å anmelde kommunen for gamle forhold som den var i gang med å rydde opp i, og at det ble underslått at de fleste bruddene gjaldt privateide bemanningsbyråer.

Hun ønsker ikke å spekulere i motivene for anmeldelsen.

– Arbeidstilsynet er jo et fritt og uavhengig organ som selv styrer sin virksomhet, sier hun.

Ønsker å vente

Stig Magne Løvås, direktør for Arbeidstilsynet Midt-Norge og avdelingsdirektør sentralt for tilsynes avdeling for dokumentasjon og analyse, skrev under anmeldelsen til politiet.

Overfor Klassekampen innrømmer han at tilsynet visste at de fleste lovbruddene gjaldt private vikarbyråer. Ifølge Løvås ønsket tilsynet å vente med å anmelde dem fordi byråene også har virksomhet i andre regioner, og Arbeidstilsynet holder på en med nasjonal rapport om virksomheten deres.

– Vi ønsker å vente til den er ferdig, sier han til avisen.

– Arbeidstilsynet har aldri sagt at anmeldelsen gjaldt bare kommunens egne ansatte, sier Løvås, og legger til at det var NRK som valgte hva han skulle siteres på.

Full tillit

Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen kommenterer saken slik i en pressemelding:

- Anmeldelsen gjelder forhold tilbake i tid, men som regionen like fullt mener er anmeldelsesverdige. Den sier likevel ingenting om situasjonen i dag. Kommunen har etter vår kjennskap allerede tatt tak i problemene, og Arbeidstilsynet Midt-Norge vil vurdere om påleggene er innfridd etter at fristen for gjennomføring av disse er utløpt 1. oktober.

– Noen har stusset over tidsbruken i saken. I denne saken hadde det høyest prioritet å forhindre nye belastninger på arbeidstakerne, noe Arbeidstilsynet sikrer gjennom pålegg til virksomheten. Derfor ble politianmeldelse vurdert først etter at pålegget var utstedt. Jeg har full tillit til at saksgangen ved regionkontoret i Midt-Norge er fulgt på ordinært vis, og at det ikke er noen bakenforliggende motiver når det gjelder tidspunktet for ileggelse av pålegg eller innlevering av anmeldelse, sier Svendsen. – Saken var ferdigbehandlet på det tidspunkt den var ferdig, etter en ordinær prosess.

– Videre ville det vært kritikkverdig dersom Arbeidstilsynet faktisk hadde utsatt å ferdigbehandle saken, og levere anmeldelse, fordi vi ville vente med saken til etter valgdagen. Det ville faktisk betydd at vi tok politiske hensyn, og vi ville – med rette – kunne blitt beskyldt for ikke å opptre så uavhengig og saklig som vi skal, sier Svendsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy