JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ansatte er nøkkelen til suksess

- Den som har skoen på, vet best hvor den trykker, sa kommunalministeren. Og i denne sammenheng er det de kommunalt ansatte hun snakker om. Prosjeket "Saman for ein betre kommune" skal knekke de store utfordringene i Kommune-Norge. 31 kommuner er håndplukket til å delta.

2011092114324520131216170409

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Utfordringene står i kø i kommunene, og sykefravær, ufrivillig deltid, rekruttering og omdømme er de viktigste. Dette var bakteppet da deltakerne i nysatsingen "Saman for ein betre kommune" ble plukket ut. Bak satsingen står Kommunaldepartementet i samarbeid med KS, Fagforbundet og de andre store forhandlingssammenslutningene.

"Saman for ein betre kommune" er en oppfølging til kvalitetskommuneprogrammet som ble avsluttet i fjor. I likhet med kvalitetskommuneprogrammet, bygger også nyskapingen på et trepartssamarbeid mellom kommunens politikere, administrasjon og ansatte.

Partene kunngjorde tirsdag de 31 kommunene som har fått støtte til utviklingsprosjekter.

Kongsberg er med

I denne omgang får hver av kommunene 300.000 kroner til dekning av prosjektkostnader.

En av kommunene som har fått støtte er Kongsberg. Her er det ambisiøse målet å fjerne all uønsket deltid innen 2015.

– Dette betyr jo ikke at alle som i dag jobber ufrivillig deltid skal opp på full stilling over natten. Dette er et langsiktig arbeid som starter med en kartlegging som kommunen skal gjennomføre. Dessuten innebærer det også at vi må se på og drøfte dagens turnusordninger, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Kongsberg, Johan-Christian Hammer.

Kreative uten konsulenter

Kommunalministeren tror programmet kan bidra til både økt kompetanse og kreativitet ute i kommunene.

- Jeg tror man får mye igjen for å utløse kreativitet blant motiverte og trygge medarbeidere og politikere som er seg bevisst sitt arbeidsgiveransvar. Det er mer å hente på dette enn ved å hyre inn et konsulentselskap. Det fins nok av eksempler på penger som er brukt til konsulenthjelp som ikke har ført noe sted.

- Den som har skoen på, vet best hvor den trykker. De som går på jobb i kommunene hver dag vet hvordan vi kan gjøre ting bedre hvis de får anledning til å bruke sine egne erfaringer og kunnskap. Slik kan vi få omstilling og fornying basert på lokale krefter, sa Liv Signe Navarsete.

Fagforbundets Jan Davidsen er glad programmet nå er i gang, men påpekte samtidig at han gjerne skulle hatt en sømløs overgang fra kvalitetskommuneprogrammet.

- Om vi hadde vært i gang for ett og et halvt år siden, kunne erfaringene også hatt en effekt på kommunevalget. Men nå har vi et program som kan gå inn i evigheten. Det vil være en del av en kontinuerlig utviklingsprosess, sa Davidsen.

Ønsker spredning

Et sentralt aspekt i "Saman for ein betre kommune" er at erfaringene skal spres til andre enn deltakerne.

- Å formidle erfaringene til andre er et stort ansvar for oss som sitter sentralt. Tanken er at noen går foran i prosjektet, og at erfaringene blir overført til andre. Målet er å løfte hele kommunesektoren, sier kommunalministeren.

De 31 kommunene som er plukket ut er ikke valgt ut fra hvilke partier som har makta i de ulike kommunene. Det er innholdet i søknadene som har vært avgjørende. Kriteriene har vært at prosjektet skal være lokalt forankret hos partene; ansatte, politisk ledelse og administrasjon. I tillegg må prosjektet ha vært behandlet politisk.

Nye kommuner vil få sjansen til å delta seinere. Neste pulje vil bli plukket ut allerede i november, og prosjektet vil bli ytterligere utvidet i 2012.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy