JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber Paven komme ned på jorda

LEIPZIG: –Jeg vil be Pave Benedikt den 16. om å komme ned på jorda og se hvordan vi har det, sa en kvinnelig sykepleier fra Oldenburg på ver.di-kongressen onsdag morgen. Torsdag besøker paven Tyskland.

2011092120470520131216170432

Dagen før det omfattende pavebesøket i Tyskland satte ver.di arbeidsforholdene i kirkelige institusjoner på dagsorden. Den katolske og den evangeliske kirke er meget betydelige arbeidsgivere. Hele 1,3 millioner ansatte jobber innenfor diakoni, sykehus og alders- og sykehjem.

Men kirken er ingen vanlig arbeidsgiver. Det eksisterer ingen tariffavtaler og de ansatte har streikeforbud. Kirken velger den såkalte „tredje veg“, der de lokalt forhandler med „hustillitsvalgte“ som i praksis står uten kampmidler dersom de ikke kommer til enighet.

Og det er dette sykepleieren Maike Hecheltjen fra Oldenburg gjerne skulle hatt en prat med Pave Benedikt om. Det blir det neppe noe av. Til gjengjeld går Maike Hecheltjen og hennes kolleger i Oldenburg i neste uke til streik, med full støtte fra ver.di.

„Kan ikke streike mot Gud“

– De sier til oss at vi ikke kan streike mot Herren Gud. Nei, men vi streiker heller ikke mot Gud. Vi streiker mot hans villfarne arbeidsgivere her på jorden, sa Maike Hecheltjen til øredøvende applaus fra de rundt 1000 ver.di-delegatene.

Også Jörg Bauer ved det evangeliske alderssenetert i Delmenhorst fortalte at de både har hatt streik og planlegger nye.

– Hos oss ble 12 kolleger svartelistet av arbeidsgiveren. Håpet var vel å fryse dem ut, men det motsatte skjedde. De ansatte har sluttet opp om de 12, og arbeidsgiveren måtte trekke „svartelisten“ sin tilbake, fortalte Bauer.

Verre enn andre arbeidsgivere

Både Maike Hecheltjen og Jörg Bauer sier at kirkelige arbeidsgivere er nøyaktig som arbeidsgivere flest, bare litt verre. Innenfor det landsomfattende Charité for eksempel skal de nå i gang med å outsource kjøkken- og vaktmestertjenester. De vil kutte lønninger fordi økonomien er dårlig, og institusjonene er preget av betydelig underbemanning.

I de evangeliske institusjonene i det østlige Tyskland (tidligere DDR) er lønningene helt nede i 6,50 euro i timen eller rundt 60 kroner. Det er til og med to euro lavere enn fagbevegelsens krav om en lovbestemt minstelønn.

Tariffavtaler faller ikke ned fra himmelen

Under mottoet „tariffavtaler faller ikke ned fra himmelen“ starter ver.di en egen aksjonsuke fra 26. til 29. september. Konkret vil det bli gjennomført protestaksjoner i Nordrhein-Westfalen og Baden-Württemberg. I tillegg er det varslet streik i flere kirkelige institusjoner i Niedersachsen og Hamburg.

–Ingen særrettigheter for kirken, men streikerett for alle, krever Ellen Paschke, styremedlem i ver.di. Forbundet er lei av å se at kirkelige arbeidsplasser unndrar seg helt elementære, demokratiske spilleregler.

Med 1,3 millioner ansatte innenfor kirkelige institusjoner er dette selvsagt også et viktig rekrutteringsområde for ver.di. Allerede nå merker de at stadig flere ansatte fra denne sektoren søker medlemsskap og vil slåss for tariffavtale og vanlige rettigheter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy