JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpen dør inn til barnevernet i Naustdal

I Naustdal er det åpen dør inn til barnevernet. Mange foreldre melder selv fra når de ikke mestrer foreldrerollen.

2011092713360020131216170729

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

– Å ha en åpen dør inn til saksbehandlerne er helt unikt, smiler barnevernsleder Vidar Nytun.

Lett å ta kontakt

Naustdal barnevern satser på å komme tidlig inn i saker, gjerne allerede fra barnehagealder. De inviterer skoler, barnehager og andre samarbeidsinstanser med på ansvarsgruppemøter i enkeltsaker. Her forsøker de å løse problemer knyttet til familie og barn og ungdom i fellesskap.

Ved å benytte ansvarsgruppemodellen, får samarbeidsinstanser et ansikt å forholde seg til og et eierforhold til menneskene bak problemene, og de får et innblikk i hvordan barnevernet tenker og jobber.

– Dette gjør at samarbeidsinstanser lettere tar kontakt med oss i andre saker. Vi får en del bekymringsmeldinger fra barnehager, men mest fra skoler, helsestasjoner og leger, forklarer Nytun.

Drop-in

Kommunen har etablert tverrfaglige team. I disse teamene sitter representanter fra helsestasjon, barnevern, skole, barnehage, lege og psykiatritjenesten. Teamene tar opp enkelt­saker og problemstillinger på tvers av profesjonene.

– Tiltakene gjør at vi i kommunen etter hvert har mange tverrfaglige møtepunkter, og vi kjenner hverandre godt. Det blir lettere å ta kontakt med hverandre. Større kommuner mister muligheten til kjapt å stikke innom nabokontoret og diskutere saker anonymt, mener Nytun.

– Folk kommer også selv innom kontoret. Ryktene går om at vi har gjort en god jobb i en del saker, og mange har tillit til oss.

Støtter foreldrene

Kommunen tilbyr blant annet PMTO (Parents management training oregon), et behandlingstilbud for foreldre til barn mellom 3 og 12 år som viser tydelige tegn på høyt aggresjonsnivå, og som hyppig kommer i konflikt med andre barn og voksne.

Helsestasjonen i kommunen er ofte den som henviser familier til barnevernstjenestens PMTO-tilbud.

– I tillegg tilbyr vi Familie- og nettverkstiltaket (FNT) i Sogn og Fjordane. Her er problemene ofte mer sammensatte og mer preget av atferdsvansker, sier Nytun.

Familiene får hjelp av to terapeuter ukentlig over seks måneder. Opplegget er skreddersydd den enkelte familie, og foreldrene lærer å sette nødvendige grenser.

– Mange foreldre syns dette har hjulpet, og slike tiltak er med på å gi barnevernet et godt rykte.

Overvinner bygdedyret

Vidar Nytun er innflytter i kommunen. Han kjente ingen fra før og har ingen familiebånd i Naustdal. På barnevernskontoret er de to ansatte. Begge har valgt å bosette seg utenfor kommunegrensen.

– Vi har ikke nære relasjoner i kommunen. Derfor kan lille «Anne» i barnhagen og «Ole» på skolen være helt trygge for at sakene deres følges opp på en god måte. I de tilfellene hvor det er venner og bekjente vi behandler saker for, settes disse bort til eksterne konsulenter.

– Interkommunalt samarbeid er veldig populært for tida. I Sunnfjord utredes mulighetene for samarbeid. Vi er skeptiske, men vi må selvfølgelig se på behovene og se hva dette gir oss av fordeler og ulemper, sier barnevernsleder Vidar Nytun i Naustdal kommune.

Naustdal kan vise til gode resul­tater innenfor barnevern, de ligger på sjette plass på kommunebarometeret. De er som andre presset på tid. Nytun ser for seg at i et interkommunalt samarbeid måtte mye av tida brukes i bil for å reise mellom kommunene. Derfor er han redd for at et samarbeid vil bli dyrere for kommunen.

– I Naustdal kan vi være godt fornøyd med barnevernet. Hvorfor skal vi samarbeide med dem som ikke er det? spør Nytun.

Flere og flere alvorlige ­meldinger kommer inn til barnevernet over hele Norge.

Mange kommuner klarer ikke å overholde tidsfristene.

Sogndal, Leikanger, Luster og Balestrand i Sogn og Fjordane har valgt et interkommunal samarbeid. Naustdal velger å stå alene.

Løsningene de har valgt, er ­forskjellige, men informasjon og utstrakt samarbeid på tvers av etatene er felles suksesskriterer, og de holder fristene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy