JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vingeklipper Bufetat

Bufetat vingeklippes, mens den kommunale barnevernstjenesten rustes opp.

2011092910121420131216170848

vegard.velle@fagforbundet.no

Det mener en rekke meningssterke fagfolk i barnevernet. Det bredt sammensatte Barnevernpanelet, med Helen Bjørnøy i spissen, fikk vidtfavnende mandater da de startet opp for et knapt år siden. Nå leverer de klare og ambisiøse svar (se rapporten) til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Barnevernpanelet sparer ikke på kritikken av måten Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har utviklet seg på.

– Det statlige og regionale barnevernet innbyr til mange konflikter med kommunene. Vi ønsker derfor å signalisere at barnevernet bør være et kommunalt ansvar, sier Bjørnøy, tidligere miljøvernminister, nå generalsekretær i Plan Norge.

Flere tolket meldingen som en degradering av Bufetat.

Bufetat overkjører kommunene

– Det er ikke noen hemmelighet at Bufetat overkjører kommunene og at denne konflikten ikke gagner barnevernstjenesten. Jeg oppfatter Bjørnøy dit hen at Bufetat skal nedlegges, og at kompetansen skal overføres til kommunene, sier Elvis Chi Nwosu, medlem av Barnevernpanelet og tillitsvalgt for Fagforbundet i Barne- og familieetaten i Oslo kommune.

Erling Segelstad, leder for Fagertun Norsk Folkehjelps hybelhus synes de nye signalene er positive.

– Dette er en nødvendig vingeklipping av Bufetat, som er satt til å løse oppgaver de ikke kan løse. Egentlig mener jeg Bufetat burde nedlegges, sier han.

Nødvendig korrigering

Flere tolker det som at Barnevernpanelet har kopiert modellen i Oslo, hvor bydelene selv styrer barnevernet. Og hvor konfliktnivået med Bufetat er lavt.

– Det nye signalet er at Bufetat skal jobbe med spesialistoppgavene sine, en nødvendig korrigering i tråd med barnevernsreformen fra 2004, mener Kjetil Ostling, panelmedlem og avdelingssjef i Barne- og familieetaten i Oslo kommune.

Kommunene tar over

Panelet mener Bufetat bør begrense seg til å levere institusjonsplasser og andre særtjenester, men at kommunene selv overtar ansvaret for alle fosterhjem og hjelpetjenester i hjemmene.

De største kommunene bør kunne ta et helhetlig ansvar for barnevernstjenesten og vil, etter en overgangsperiode på fem år, kunne overta institusjonsomsorgen og andre oppgaver som i dag leveres av den statlige barnevernsetaten Bufetat.

Ingen vingeklipping

Barnevernpanelets leder er ikke enig i at Bufetat nå blir degardert.

– Nei, dette er ingen vingeklipping av Bufetat. Vi ønsker en grensesetting og en korrigering av ansvarsfordelingen mellom kommune og stat, sier Helen Bjørnøy.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy