JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Assistentene er vinnerne i kommuneoppgjøret

– Med minst 8500 kroner til alle, var det lett for meg å anbefale dette oppgjøret, sier Trond Helland, forbundsstyremedlem og leder av Fagforbundet i Rogaland.

– Med minst 8500 kroner til alle, var det lett for meg å anbefale dette oppgjøret, sier Trond Helland, forbundsstyremedlem og leder av Fagforbundet i Rogaland.

Monica Schanche

Assistenter og arbeidere uten formell kompetanse kan ende opp med lønnshopp på opptil 20.000 kroner etter tariffoppgjøret i kommunene.

2014061212000020140526144341

vegard.velle@fagforbundet.no

De topptillitsvalgte i Fagforbundet er svært fornøyd med årets lønnsoppgjør og spesielt pengetilleggene. Flere peker på assistentene som en gruppe som kommer gunstigst ut. De kan i beste fall få 20.000 ekstra over en toårsperiode.

– Fagforbundet har jobbet for å løfte de som ligger lavest. Det er jo pengene som du skal leve av, sier Trond Helleland, leder av Fagforbundet i Rogaland og forbundsstyremedlem.

Han mener Fagforbundets medlemmer har kommet godt ut av det, og at det ikke var mulig å komme lenger når det gjaldt lønnsøkning.

– Med minst 8500 kroner til alle, var det lett for meg å anbefale dette oppgjøret.

Helland var ikke alene om å stemme ja til oppgjøret i forbundsstyret. Beslutningen var enstemmig.

Viktig prinsippseier

Flere er svært fornøyd med at alle tillegg som er gitt i lokale forhandlinger, skal videreføres og komme i tillegg til ny lønn. Har en arbeider for eksempel fått en minstelønnsgaranti på en viss sum, kommer likevel de sentrale tilleggene, i år 8500 kroner, på toppen av denne garantien.

At de lokale tilleggene ikke blir spist opp av nye sentrale tillegg, men flyter på toppen, anses som en prinsippseier.

– Dette er en stor seier, og noe vi har slåss for i mange år, sier Jorun Iversen, leder av Fagforbundet Akershus og vara i forbundsstyret.

Pensjonister kan jobbe ubegrenset

Flere peker også på muligheten for AFP-pensjonister til å jobbe ved siden av å ta ut pensjon, som gunstig. I dag får denne gruppa bare tjene 15.000 kroner. Nå kan de jobbe så mye de vil for en pensjonistlønn på 180 kroner når de går av med AFP..

Kamp om lokal pott

Når det gjelder potten satt av til lokale forhandlinger, 1 prosent av den totale summen i oppgjøret, er meningene delte. Kristin Sæther, som leder Fagforbundet Trondheim, mener det er bra at denne potten er lavere enn tidligere. Trond Helland påpeker at 1 prosent er mye penger, og at det kommer til å bli kamp mellom de ulike fagorganisasjonene om disse midlene. Helland mener fagarbeiderne peker seg ut i de lokale forhandlingene som bør få mer.

Vidar Stang, leder av Fagforbundet Telemark, synes det er bra at det følger med en føring om at midlene skal gis til mellomledere.

– Det er fornuftig at skillet mellom mellomlederne og grunnplanet blir større. Da kan det bli mer gunstig å bli mellomleder. Dessuten kan noe av gapet oppover til topplederne i kommunene, som i dag er kjempestort, minske, sier Stang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy