FORNØYD: Mette Nord, leder av Fagforbundet, er fornøyd med å ha fått inn et punkt om at lokalpolitikere skal få vite hvilke konsekvenser konkurranseutsetting får for hver enkelt ansatt.
Sidsel Hjelme
simer.aker.grimsrud
Hvis en kommune vurderer å sette arbeidsplasser ut på anbud eller privatisere en virksomhet, blir de nå pålagt å vise hvilke konsekvenser det får for de ansattes pensjon. Det er nemlig et av punktene Fagforbundet fikk gjennom i årets kommuneoppgjør.
– Vi er veldig fornøyde, det er et viktig punkt, sier Fagforbundet-leder Mette Nord.
Et av Fagforbundets hovedargumenter mot konkurranseutsetting er at de ansatte som blir rammet kan tape pensjon.
– Må utrede pensjonen til hver enkelt ansatt
I avtalen Fagforbundet har kommet fram til med KS, heter det at kommunen skal kartlegge konsekvensene for AFP- og pensjonsvilkår for berørte ansatte. Det gjelder blant annet framtidig reguleringspremie, individuelle tap av pensjonsrettigheter som følge av utmelding av tjenestepensjonsordningen og eventuelle tap av rett til helt eller delvis avtalefestet pensjon (AFP).
– Hver gang en kommune vurderer å konkurranseutsette en virksomhet, skal det utredes hvilke konsekvenser det har for pensjonene til hver enkelt ansatt. Det må så legges fram for kommunestyret, forteller Nord etter å ha kommet fram til en enighet med KS.
– Lite kunnskap blant lokalpolitikere
Anne-Grethe Krogh, leder av Fagforbundets omstillingsenhet, følger opp tillitsvalgte som står overfor konkurranseutsetting i sin hjemkommune. Hun mener punktet i tariffavtalen som pålegger kommuner å utrede pensjonskonsekvenser.
– Vår erfaring er at mange lokalpolitikere ikke aner hva som blir konsekvensene for de ansatte når en kommunal virksomhet blir konkurranseutsatt. At det nå skal synliggjøres på forhånd, og legges fram for politikerne, blir veldig viktig, mener Krogh.
– Kommunestyret er øverste arbeidsgiver i en kommune, og da må de vite hva slags utslag et vedtak om konkurranseutsetting vil gi, fortsetter hun.
Ingun A. Mæhlum
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen