JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til topps i årets viktigste NM

Dette laget fra Ringerike brann- og redningstjeneste, ambulanse og politi demonstrerte den mest velsmurte redningsaksjonen under NM i hurtigfrigjøring denne uka.

2013100417195320131217000411

ola.tommeras@fagforbundet.no

NM i hurtigfrigjøring ble arrangert for andre gang på Norsk Luftambulanses rednings- og øvelsespark i Hallingdal denne uka. Det er et mesterskap der deltakere fra brann, ambulanse og politi finpusser ferdigheter til fingerspissene, i disse dagene for å vinne, men med klart mål om at du og alle andre på veien skal være i enda litt tryggere hender dersom ulykken er ute.

Markør i krasjet bil

Mesterskapet gjennomføres ved at en bil for hvert konkurrerende lag, heises opp i ei kran, slippes fra ca 20 meter og påføres skader tilsvarende en krasj i 80 kilometer per timen. En person (markør) lirker seg inn i den smadrede bilen og skal reddes mens stoppeklokka går og mens et dommerpanel gransker hver eneste handling.

Lagene består av fire deltakere fra brann- og redningskorps, to fra ambulanse og en fra politi. Stoppeklokka starter når første brannkonstabel setter foten i bakken etter ankomst på skadestedet. Den stopper når bilen er skåret opp, pasienten tatt hånd om, behandling påbegynt, skadested sikret og pasienten klar for transport. I samme sekund som døra på ambulansen lukkes ser dommere og deltakere hvor mange minutter og sekunder det gikk med til redningsaksjonen.

Hos Luftambulansen på Torpomoen i Hallingdalen ble rekord etter rekord fra fjorårets mesterskap grundig slått.

Utrolige aksjoner

I fjor gjennomførte vinnerlaget sin aksjon på litt over 12 minutter. I år gjennomførte samtlige lag på mindre enn ti minutter. Tiden på de tre beste lagene var alle på rundt 7 minutter og 30 sekunder.

- Helt utrolig, gjentok prosjektleder for mesterskapet, Knut Fonneløp Storhaug fra Norsk Luftambulanse etter det første laget og etter det andre som slo til enda hurtigere. Da imponerte gjester registrerte at ni minutter var satt som standard slo første lag til med syv og et halvt minutt.

- Til tross for solide prestasjoner i fjor, så har det vært en enorm forbedring i løpet av dette året. Det betyr at vi har nådd målsettingen om tverretatlig samarbeid og felles øvelser, kommenterer han.

Velsmurte lag

Vinnerlaget fra Ringerike, lag nummer to fra Sogn brann og redning IKS og fjorårets vinner, Søndre Follo brannvesen IKS, var sammen med sine kolleger fra de respektive ambulansetjenestene og lokale politikammer de mest velsmurte lagene.

11 lag deltok. De kom fra Alvdal, Ålesund, Nordre Follo, Sogn Askøy, Søndre Follo, Hallingdal, Surnadal, Ringerike, Kristiansand og Brønnøysund.

I tillegg til tid blir lagene vurdert etter kommunikasjon og samhandling mellom etatene, kvalitet på pasientundersøkelsen, praktisk bruk av verktøy og utstyr, politiets sikring av skadested og vitneregistrering samt egensikkerhet ved gjennomføring av aksjonen.

Større reportasje blir presentert i Fagbladets novemberutgave.

Fagbladet.no vi også legge ut flere bilder og videoer av lagene i aksjon om kort tid. Følg med.

En pasient sitter inneklemt i en forhåndskrasjet bil. Markøren som skal være pasient, lirker seg inn i vraket. Denne spiller bevisstløs og med brystskader. Situasjonen er kritisk.

Deltakere fra brann- og ambulansetjeneste stiller lag sammen med politi.

De skal inn i bilen og sikre pasienten. Begynne undersøkelser og førstehjelp. Brannmannskaper fester stropper og drar bilvraket opp på veien. De skal feste vinsj, kjettinger og mothold, sage ut frontrute og klippe i stykker ramma på bilen. Samtidig skal politi sikre skadested og bistå.

Sammen skal deltakerne frakte pasienten trygt korrekt over på båre og frakte denne til ambulansen. Når døra på ambulansen lukkes stoppes klokka.

Inntil denne uka var det betraktet som lite sannsynlig at en slik operasjon kunne gjennomføres på mindre enn 10 minutter. De tre beste lagene lå ved årets mesterskap rundt syv og et halvt minutt på hele redningsoperasjonen!

Målet med mesterskapet er å initiere tverretatlige øvelser med økt kunnskap om hverandres oppgaver og enda bedre redningsoperasjoner på veiene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy