JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner offensiv mot fattigdom

- Jeg skulle ønske vi hadde sett en mer tydelig innsats for å bekjempe fattigdom, sier Jan Davidsen i en kommentar til statsbudsjettet

2011100613413420131216171435

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Regjeringen bevilger fem milliarder kroner ekstra til kommunene i statsbudsjettet for 2012. Veksten skal blant annet dekke merutgiftene kommunene får fordi folketallet øker – og dermed også behovet for barnehager, skoleplasser og helse- og omsorgstilbud.

- Generelt synes jeg dette er et bra budsjett, sier forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet. Han tar forbehold om at han foreløpig bare har rukket å sette seg inn i hovedlinjene i budsjettet.

Så langt er det ett område Davidsen savner i satsingen for neste år: En tydeligere fattigdomsprofil.

Flaggsaken som forsvant

Å bekjempe fattigdom har vært de rødgrønnes flaggsak, men nye tall viser at antall fattige i Norge har økt mens de rødgrønne har sittet med makta. Davidsen synes dette er en sørgelig utvikling.

- Jeg hadde håpet vi skulle fått en tydelig fattigdomssatsing. Jeg vet at det ligger elementer her, for eksempel i tiltak for funksjonshemmede, så vi får se mer detaljert på hva som ligger i dette, sier han.

Barnetrygden minker

Fagforbundet hadde på forhånd gitt innspill til regjeringen om at barnetrygden bør følge prisutviklingen som et ledd i fattigdomsbekjempelse. I statsbudsjettet foreslås det derimot at barnetrygden videreføres på samme kronenivå som i år, det vil si at den i realiteten blir lavere.

- Barnetrygden er et viktig virkemiddel for mange fattige barnefamilier. Derfor synes vi det er dumt at den ikke oppjusteres, sier Fagforbundets leder.

Han avventer nå at det kommer tiltak mot fattigdom i kjølvannet av Fordelingsmeldingen som ble lagt på regjeringens bord for bare få dager siden.

Ingen fest

Hvordan satsingene i budsjettet vil slå ut i den enkelte kommune gjenstår å se. Jan Davidsen er opptatt av at man her prioriterer å få til hele og faste stillinger.

- På dette området må vi få i gang prosessene lokalt.

Mange kommuner går tøffe tider i møte, tror Davidsen:

- Det blir ingen fest i kommunene med dette budsjettet. Det er nøkternt og realistisk, og i beste fall kan vi nå opprettholde den kvaliteten vi har på tjenestene. Men her vil det være store lokale variasjoner.

- Jeg håper politikerne husker hva de lovet befolkningen før kommunevalget. Og her har også regjeringen et ansvar. Hvis vi ser at det er store identifiserbare forskjeller mellom kommunene som ikke skyldes vankunne, må regjeringen ta ansvar for det.

Trygger arbeidsplassene

Jan Davidsen påpeker at den økonomiske krisen i andre deler av verden skaper usikkerhet også for norsk økonomi.

- Vi er i den heldige situasjon at vi har økonomisk vekst og lav rente. Dette er viktig for våre medlemmer. Budsjettet som er lagt fram styrker norske arbeidsplasser.

Skatten må opp

På lengre sikt mener Jan Davidsen at skattene må økes for å opprettholde tjenestenivået og øke veksten i offentlig sektor.

- De siste årene har vi hatt en mye sterkere vekst i privat enn i offentlig sektor. For å snu denne utviklingen må vi få gjort noe med skattesystemet. Nivået på skatten må opp for at vi skal kunne bli mer ambisiøse enn dette budsjettet gir rom for.

- Skal vi for eksempel klare de demografiske utfordringene vi står overfor og ta igjen etterslepet på vedlikehold i kommunene, må vi betale mer skatt, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy