JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

5,6 milliarder til samhandling

I forbindelse med samhandlingsreformen vil kommunene få totalt 5,6 milliarder kroner i 2012.

2011100614374920131216171454

per.flakstad@fagforbundet.no

Dette kommer i tillegg til den foreslåtte inntektsveksten på fem milliarder kroner i kommunesektoren.

– Dette vil gi kommunene handlingsrom til å løse de nye oppgavene som følger med reformen, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Må rekruttere folk

– Det er for tidlig å si om dette er tilstrekkelig eller for lite i forhold til de nye oppgavene som kommunene skal finansiere. Men det er et svar til dem som fryktet enda flere kommunale oppgaver uten at det fulgte penger med. Regjeringen viser med dette at den mener alvor, sier lederen i Fagforbundets Seksjon helse- og sosial, Kjellfrid T. Blakstad i en umiddelbar kommentar.

– Vi får håpe at denne bevilgningen er stor nok til å gi samhandlingsreformen en god start, og at kommuner og sykehus klarer å finne gode løsninger og inngå de avtalene som reformen forutsetter, fortsetter hun.

– Det er også viktig at kommunene klarer å rekruttere nok folk og tilstrekkelig mange med den kompetansen som trengs. Det er den andre viktige biten som må på plass for at reformen skal kunne fungere etter intensjonen, sier Blakstad.

Nok penger

Fra 1. januar medfører samhandlingsreformen at det innføres en kommunal medfinansiering av spesialisthelsetjenesten og et kommunalt betalingsansvar for utskrivningsklare pasienter.

Pengene som skal brukes til dette blir fordelt til kommunene gjennom inntektssystemet etter alderssammensetningen i befolkningen.

Ifølge kommunalministeren er bevilgningen på statsbudsjettet nok til å dekke kommunenes nye kostnader.

– Likevel vil enkelte kommuner kunne få høyere kostnader enn det som fordelingen etter en kostnadsnøkkel fanger opp. Disse kommunene vil i tre år få en ekstra kompensasjon ut over det som er fordelt.

– For at ingen skal tape på den omleggingen som samhandlingsreformen innebærer, har regjeringen i tillegg til 5,6 milliarder kroner, også satt av 305 millioner innenfor veksten av frie midler til en kompensasjon til enkeltkommuner neste år, sier Navarsete.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy