JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubel og 450.000 i etterbetaling fra Adecco

Angelina og Ludy smiler fra øre til øre. De to sykepleierne på Ammerudlunden sykehjem får etterbetalt nesten en halv million kroner takket være en ny avtale mellom Fagforbundet og Adecco.

2011101317522020131216171941

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

De ansatte på Ammerudlunden sykehjem har hatt tøffe tider siden Dagsrevyen i februar i år toget inn i lokalene. For åpent kamera ble det avslørt en rekke brudd på lov- og avtaleverk. I kjølvannet av avsløringene dukket det opp en rekke tilsvarende saker på andre sykehjem, og deretter kom oppvasken som resulterte at mange kommuner sa opp sine avtaler med Adecco.

Er det sant?

Angelina Dahl og Ludy Eale har jobbet på Ammerudlunden siden 2005 – og jobbet mange overtidstimer. Timer de bare har fått ordinær timelønn for. Inntil i går. Da kom nyheten om at de begge får en solid etterbetaling som resultat av en avtale mellom Fagforbundet, Norsk sykepleierforbund og Adecco.

- 326.000! Jeg måtte spørre om de kunne skrive det ned for meg – jeg kunne nesten ikke tro det var sant, sier den jublende sykepleieren.

Kollega Ludy Eale er ikke mindre fornøyd, selv om hun har fått «bare» 114.000.

- Jeg jobbet overtid for å dekke opp vakter, men hadde aldri trodd at jeg skulle fått ekstra betaling for det, sier hun.

Bladde tilbake

Hovedtillitsvalgt på Ammerudlunden, Tone Follinglo, har stått i flere stormer etter at de ansatte organiserte seg og begynte å stille krav. Tone begynte å bla tilbake i sine egne lønnsslipper da Fagbladet første gang skrev om forholdene på Ammerudlunden i juni 2010.

- Da oppdaget jeg at det ikke var samsvar mellom pensjonstrekket på lønnsslippen og det jeg så var innbetalt i pensjon på slutten av året. Jeg prøvde å undersøke, men fikk ikke svar verken fra Nordea eller fra Adecco, sier hun.

- At vi organiserte oss i Fagforbundet, ble ikke godt mottatt av ledelsen.

Etter hvert kom det fram at det ikke bare var på Tones lønnsslipp det var uoverensstemmelser. Siden februar har Oslo kommune selv driftet Ammerudlunden, og problemene med lønns- og pensjonsinnbetalinger ble tilsynelatende historie. Men i det stille har de ansattes organisasjoner jobbet opp mot Adecco, og partene underskrev en felles avtale om etterbetaling onsdag 12. oktober.

Frivillig overtid

Angelina og Ludy er nøye med å understreke at Adecco aldri tvang dem til å jobbe overtid.

- Vi var få ansatte sykepleiere, og måtte hjelpe hverandre for å dekke opp vaktene. Derfor stilte jeg opp og jobbet overtid når det var nødvendig, sier Ludy.

Angelina på sin side jobbet intensivt med doble vakter i perioder slik at hun kunne ta lengre økter fri for å reise.

- Vi visste at det vi gjorde var feil, men arbeidsgiver lot oss gjøre det i stedet for å ansette flere, sier de to.

- Vi hadde tillit til arbeidsgiver. Derfor trodde vi heller aldri at de skulle klusse med pensjonsinnbetalingene våre.

Konfidensiell avtale

Selve avtalen med Adecco er konfidensiell, men det er klart at den innebærer at 46 av Fagforbundets medlemmer på Ammerudlunden får en solid etterbetaling. Det samme gjelder en rekke ansatte ved Midtåsen og Greverud sykehjem som også ble driftet av Adecco.

- Vi er så fornøyd med den jobben Fagforbundet har gjort for oss. Dette kunne vi aldri fått til uten deres hjelp, sier sykepleierne på Ammerudlunden.

De første tusenlappene er allerede svidd av på en felles London-billett.

- Vi reiser med tomme kofferter, og etter shoppingen har vi råd til å betale overvekt på hjemturen, ler Angelina.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy