per.flakstad@fagforbundet.no
Utspillet om at deltidsansattes rett til å utvide stillingene sine går foran heltidsansattes hevd på å jobbe hver tredje helg er blitt livlig diskutert den siste tiden.
Sykepleierforbundet var raskt ute og avviste mer helgejobbing for sine medlemmer.
Viktig å se helheten
Gerd Kristiansen synes det er leit at visjonen om å normalisere arbeidslivet i helsesektoren ble redusert til et spørsmål om hvor mange helger de ansatte må jobbe.
– Her har arbeidsgiverne i kommunesektoren og KS fått en gyllen mulighet til å sette seg ned og se på innretningen og organiseringen av arbeidet. Og det eneste de har svart er at de ansatte må jobbe flere helger.
– Det synes jeg er skuffende, sier Gerd Kristiansen.
Jan Davidsen har støttet LO-nestlederen fullt ut. Han understreker at dette dreier seg om mye mer en helgejobbing.
– Det diskusjonen burde handle om, er retten til hele og faste stillinger, og hvordan kommunesektoren og sykehusforetakene skal organisere arbeidet for å gi sine ansatte samme forutsigbarhet og trygghet som i andre deler av arbeidslivet. Jeg mener at dette også vil gi bedre kvalitet på de offentlige tjenestene, sier han.
– Derfor er det viktig å se helheten i dette. Det er hele og faste stillinger som skal være det normale. Og så må enkelte ansatte med behov for det ha mulighet for å få et tilrettelagt opplegg, for eksempel en redusert stilling, i en periode.
– I dag er jo situasjonen nærmest motsatt; nemlig at ansatte tilbys vikariater og små brøkstillinger, og må kjempe seg til alle tilleggsvaktene de kan få for å klare å forsørge seg. Slik bør det ikke være, sier Davidsen.
Dele belastningen på flere
– Vi må ta inn over oss at dette er et område som krever ansatte på jobb 24 timer i døgnet, sju dager i uka i alle årets 52 uker. Det betyr at noen må jobbe på ubekvemme tider.
Men det går an å fordele denne belastningen jevnere enn i dag, blant annet gjennom å øke grunnbemanningen ved å gi hele og faste stillinger til vikarer og ansatte i små brøkstillinger, sier Davidsen.
– Hvis kommunen går inn i dette på en skikkelig måte, kan belastningen ved å måtte jobbe i helgene deles på flere.
– Det kan bety at noen må jobbe noen flere helger enn i dag, men det betyr ikke, som vi kan få inntrykk av gjennom KS, at alle ansatte skal jobbe annenhver helg, sier Davidsen.
Få opp tilleggene
– Vi må se dette i sammenheng med blant annet samhandlingsreformen og kommunenes behov for å rekruttere ansatte med riktig kompetanse i omsorgssektoren. I stedet for å leie inn folk fra vikarselskaper, burde kommune bruke pengene til å gi sine egne ansatte faste og hele stillinger. Det vil også være den beste måte å rekruttere folk på, mener Davidsen og Kristiansen.
– I tillegg må det bli mer attraktivt å være på jobb når andre har fri. Tilleggene i kommunal sektor er veldig lave sammenliknet med andre og mer mannsdominerte deler av arbeidslivet, mener de.
– Er det noe jeg virkelig kan love LO-medlemmene, så er det at jeg skal fighte alt jeg kan for å få opp helgetilleggene, sier Gerd Kristiansen.
Likestilling i praksis
– For oss handler dette om et likestilt samfunn, der alle skal ha de samme mulighetene til å forsørge seg og sine uansett om de jobber i den kvinnedominerte eller den mannsdominerte delen av arbeidslivet.
– Dette er likestilling i praksis, mener Jan Davidsen og Gerd Kristiansen
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com