Riktig mat - bedre liv
Pasient og helsepersonell bør inngå avtaler for å redusere overvekt. Overflødige kilo innebærer ekstra stor belastning for diabetikere.
Tekst: KARIN E. SVENDSEN
Helsepersonell fra hele landet møttes nylig til fagseminarer i Oslo i regi av nasjonalt Diabetesforum. I år samlet diabetesforumet 600 deltakere for faglig oppdatering.
Hjelpepleier Grethe Berge hadde ansvar for fagseminaret for hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. En av innlederne her var klinisk ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas.
Økt risiko
– Fedme øker risikoen for å få diabetes type 2. Overvekt og fedme forverrer også tilstanden, opplyste Aas på bakgrunn av flere internasjonale studier.
Ernæringsfysiologen pekte også på andre lidelser som kan forårsakes av overflødige kilo:
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt hjerte- og karsjukdommer
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt en del former for kreft
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt søvnapné og andre luftveissjukdommer
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt muskel- og skjelettplager
Litt overvektig
Ernæringsfysiologen hevdet at personer som bare har noen få kilo for mye, har større risiko for livsstilssjukdommer enn slanke mennesker, og at etter røyking er overflødig fett den største risikoen i forhold til de nevnte lidelsene.
– Men ikke alt fett er like farlig. Det er fettet mellom innvollene som er verst. Kjennetegnet er den høye magen som mange menn bærer på. Det viktigste målet på risikoen for diabetes 2 er derfor muligens midjemålet. Det bør ligge under 102 hos menn og under 88 hos kvinner.
Realistisk reduksjon
Anne-Marie Aas oppfordret helsepersonell til å komme fram til realistiske mål for slanking sammen med pasienten.
– Mange ønsker å gå ned 20 prosent, men mer enn ti prosent er vanskelig ved bare å endre livsstilen. Da er det godt å vite at helsegevinsten er stor selv med små forandringer. I mange tilfeller er det også et mål å beholde vekta uten å gå opp igjen.
Vektreduksjon på fem prosent eller mer gir ifølge ernæringsfysiologen redusert blodsukker, blodtrykk, kolesterol og triglyserider.
Suksessfaktorer
For å klare å gå ned i vekt er det viktig at helsepersonell foretar en grundig analyse av pasientens forhold til mat og tidligere erfaringer med forsøk på vektreduksjon.
– Første bud er å komme fram til et fast spisemønster. De som er veldig overvektige, har det til felles at hele livet gjerne er kaotisk. Da blir spisemønsteret også det.
Ernæringsfysiologen anbefaler helsepersonellet å lage en avtale sammen med pasienten.
– Avtalen bør inneholde mål, opplegg for måltidsmønster og -mengde og for aktivitet.
Triglyserider
Er en type fettstoffer i blodet i tillegg til kolesterol. Triglyserid-nivåene (TG) er veldig ofte for høye hos dem som har type 2 diabetes, mens kolesterolet gjerne er normalt. Det er viktig å få normalisert nivåene så mye som mulig, og de synker fort ved vektreduksjon: Fem prosent ned i vekt kan gi reduksjon i TG på 25 prosent.
Illustrasjonsfoto: Sveinung Bråthen
Foto: Karin E. Svendsen