JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Positivt for kvikksølvskadde

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er helt klar på at alle tannhelsearbeidere som mener de har fått kvikksølvskader skal få saken sin behandlet.

2007081014555020131216014753

Dette gjelder både saker som i utgangspunktet er foreldet, og saker der tannhelsearbeiderne har forsøkt å få skadene sine godkjent som yrkesskade, men som er blitt avvist på grunn av tidligere liten kunnskap.

Informasjon

– Jeg oppfattet statsråden som svært klar på dette, og jeg syns vi har fått et viktig gjennomslag for vårt syn i saken, sier lederen i Fagforbundets Seksjon helse og sosial, Kjellfrid T. Blakstad.

Statsråden inviterte blant andre tannhelsearbeidernes organisasjoner til et møte, og Blakstad forteller at det var et meget positivt møte der det ble trukket opp viktige retningslinjer for det videre arbeidet.

Sluttrapport 1. november

Det er satt i gang et forskningsprosjekt i forbindelse med kvikksølvsaken, og første delrapport ble levert i februar. Den foreløpige konklusjonen er at tannhelsearbeidere oftere har kognitive funksjonsproblemer, det vil si problemer med hukommelse, konsentrasjon og motorikk. Dette kan tyde på kvikksølvskader.

Sluttrapporten skal leveres 1. november.

– Bjarne Håkon Hanssen ønsket å avvente resultatene i sluttrapporten, men sa samtidig at departementet arbeider med å få ut informasjon til de som kommer til å få mange henvendelser fra folk som mener de er kvikksølvskadd, blant andre Nav-ansatte og fastleger, forteller Blakstad.

– På meg virker det som om departementet forventer et stort trykk etter 1. november, og ønsker å ha klare retningslinjer og prosedyrer, slik at behandlingen av saker skal gå så raskt og smidig som mulig, fortsetter hun.

Over 100 saker

Forbundsadvokat Anne-Gry Rønning Aaby sier at Fagforbundet foreløpig har fått inn over hundre saker, men at hun regner med at det blir flere.

– Dersom sluttrapporten er like klar på årsakssammenheng mellom kvikksølveksponering og varige plager, er det mange som kan ha rett til erstatning, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy