Selskapet Nord-Gudbrandsdal Ambulanse klarte ikke å holde økonomien flytende og truet tidligere i vår med å slå seg konkurs hvis ikke Sykehuset Innlandet ga dem et større driftstilskudd. Det ville helseforetaket ikke, og dermed var konkursen et faktum i midten av mai.
Uvisshet
Under denne prosessen har de ansatte i selskapet levd i uvisshet om sin egen framtid. Dette har tatt voldsomt på, og like før konkursen ble et stort antall ambulanseansatte sykmeldt.
Dermed var det ambulansekrise i Gudbrandsdalen, med bare én bemannet ambulanse i beredskap.
Krisen fikk politikerne til å komme på banen: Arbeiderpartiets leder i Oppland, Solveig Rindhølen, skrev et brev til Sykehuset Innlandet der hun ba dem om å overta ambulansedriften og sikre forsvarlig drift.
Det gjorde helseforetaket ikke. I stedet inngikk de en ny ambulansekontrakt med Namsos Trafikkselskap fram til 1. februar neste år. De tidligere ansatte i Nord-Gudbrandsdal Ambulanse fikk tilbud om ansettelse i det nye selskapet.
Lavere lønn
De ansatte ble tilbudt en lønn som var lavere enn den de hadde. Gulroten var imidlertid at de som raskt takket ja til ny jobb, skulle få en engangssum på 12.000 kroner.
Først takket de ansatte nei. De krevde i stedet å få det samme som de ansatte i helseforetakenes ambulansetjenester rundt Mjøsa.
– Verst for dem. Vil de ikke bli med videre, står de der uten jobb, svarte ambulansesjef Øyvind Bukten i Namsos Trafikkselskap.
Til slutt inngikk et stor flertall av de ansatte arbeidsavtale med det nye ambulanseselskapet.
– Vi hadde ikke noe valg, sa de til avisen Gudbrandsdølen/Dagningen.
Ønsker ikke anbud
I løpet av høsten skal det gjennomføres en ordinær anbudsrunde, men flere politikere i Oppland reagerer på dette: – Det må være et langsiktig mål at all ambulansetjeneste i helseforetaket blir offentlig eiet, mener Solveig Rindhølen. – Oppland Arbeiderparti aksepterer ikke en anbudsrunde i ambulansetjenesten som går på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier hun til Gudbrandsdølen/Dagningen.
Lederen i Oppland Senterparti, Ivar Odnes, støtter utspillet. – Vi må få en permanent ordning ved at helseforetaket tar over ambulansetjenesten. Sykehusdrift kan ikke legges ut på anbud, sier han til avisen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat