JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Anbud fungerer ikke

Etter en svært turbulent ambulansesituasjon i Nord-Gudbrandsdalen mener Ap-leder i Oppland, Solveig Rindhølen, at anbudspolitikken ikke fungerer.

2007081015105120131216014754

Selskapet Nord-Gudbrandsdal Ambulanse klarte ikke å holde økonomien flytende og truet tidligere i vår med å slå seg konkurs hvis ikke Sykehuset Innlandet ga dem et større driftstilskudd. Det ville helseforetaket ikke, og dermed var konkursen et faktum i midten av mai.

Uvisshet

Under denne prosessen har de ansatte i selskapet levd i uvisshet om sin egen framtid. Dette har tatt voldsomt på, og like før konkursen ble et stort antall ambulanseansatte sykmeldt.

Dermed var det ambulansekrise i Gudbrandsdalen, med bare én bemannet ambulanse i beredskap.

Krisen fikk politikerne til å komme på banen: Arbeiderpartiets leder i Oppland, Solveig Rindhølen, skrev et brev til Sykehuset Innlandet der hun ba dem om å overta ambulansedriften og sikre forsvarlig drift.

Det gjorde helseforetaket ikke. I stedet inngikk de en ny ambulansekontrakt med Namsos Trafikkselskap fram til 1. februar neste år. De tidligere ansatte i Nord-Gudbrandsdal Ambulanse fikk tilbud om ansettelse i det nye selskapet.

Lavere lønn

De ansatte ble tilbudt en lønn som var lavere enn den de hadde. Gulroten var imidlertid at de som raskt takket ja til ny jobb, skulle få en engangssum på 12.000 kroner.

Først takket de ansatte nei. De krevde i stedet å få det samme som de ansatte i helseforetakenes ambulansetjenester rundt Mjøsa.

– Verst for dem. Vil de ikke bli med videre, står de der uten jobb, svarte ambulansesjef Øyvind Bukten i Namsos Trafikkselskap.

Til slutt inngikk et stor flertall av de ansatte arbeidsavtale med det nye ambulanseselskapet.

– Vi hadde ikke noe valg, sa de til avisen Gudbrandsdølen/Dagningen.

Ønsker ikke anbud

I løpet av høsten skal det gjennomføres en ordinær anbudsrunde, men flere politikere i Oppland reagerer på dette: – Det må være et langsiktig mål at all ambulansetjeneste i helseforetaket blir offentlig eiet, mener Solveig Rindhølen. – Oppland Arbeiderparti aksepterer ikke en anbudsrunde i ambulansetjenesten som går på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier hun til Gudbrandsdølen/Dagningen.

Lederen i Oppland Senterparti, Ivar Odnes, støtter utspillet. – Vi må få en permanent ordning ved at helseforetaket tar over ambulansetjenesten. Sykehusdrift kan ikke legges ut på anbud, sier han til avisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy