JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sørlandets digitale motorvei

Det er kort vei mellom ledere og fagpersoner som skryter av Sørlandets nye, digitale livsnerve.

2007081512544220131216014757

– Ikke det at bredbånd er et mål i seg selv. Men vi har lenge sett at skal vi overleve som en liten kommune og samtidig gi innbyggerne bedre tjenester, må vi få til et interkommunalt samarbeid, sier Bjarte Nordås, rådmann i Åmli kommune.

Mindre sårbar

Nordås mener utbyggingen har minsket kommunens sårbarhet.

– Det er vanskelig for en liten kommune å bygge opp kompetanse på alle områder. Gjennom det nye samarbeidet er det mulig å samkjøre tjenester som økonomi, regnskap, kommunal fakturering og innfordring, lønn, vann, kloakk, kart og oppmåling og IKT-vedlikehold.

Utstrakt samarbeid

Et direkte resultat av bredbåndsutbyggingen er Den Digitale Østregionen, et utstrakt samarbeid mellom Åmli, Gjerstad, Vegårshei, Tvedestrand og Risør.

Kommunene sørger for en rekke felles tjenester. Det gjelder datamaskinpark, opplæring, sak- og arkivsystem, backup av data, e-post, video- og konferansesystem, økonomi-, lønns- og faktureringssystem og sikkerhetsløsninger.

Teknologien blir for dyr

– Hadde vi hatt de samme økonomiske rammene som før vi begynte å samarbeide, ville antall nye innkjøp begrenset seg sterkt. Småkommuner har ikke råd til å investere i den nye teknologien alene. I dag er ressursutnyttelsen langt bedre enn før. Samarbeidet skaper en storhusholdning. Vi kan spesialisere oss på hvert vårt område, forteller Arne Guddal, IKT-sjef i Tvedestrand.

I juni blir det klart om kommunene oppretter en desentralisert vertskommuneløsning. Det betyr at de IKT-ansatte fortsetter å sitte lokalt i kommunene, men går over til å fungere som en felles administrativ enhet.

Friske sparringpartnere

IKT-sjef Roy Kenneth Grundetjern i Mandal kommune har sjelden vært med på et bedre samarbeidsprosjekt.

– Ingen kommune har like god kompetanse på alt. Fibernettet setter oss i stand til å utnytte den kompetansen som fins spredt rundt i kommunene. Sparringpartnere å diskutere felles problemer med er viktig.

Også økonomisk har prosjektet vært positivt.

– Prosjektet har gitt oss besparelser i forhold til applikasjonen Agresso økonomi, og faktura- og lønnssystemer, forteller han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy