JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ille for de eldre

– Noe er hakkende galt! sier valgforsker Frank Aarebrot til det store spriket i synet på eldreomsorgen mellom ordførerere og ansatte. Han etterlyser varslere.

2007081607184120131216015054

Valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen har lest undersøkelsen Synovate MMI har utført for Fagbladet og Sykepleien. Ni av ti ordførere mener at eldreomsorgen er god eller meget god, mens under halvparten av de ansatte mener det samme.

I et intevju med Sykepleien er han ikke overrasket over at ordførerne og de ansatte ser ut til å leve i to verdener.

– Jeg er heller trist over at jeg ikke er overrasket, nyanserer han.

At 90 prosent av ordførerne har deltatt i undersøkelsen mener han gir et unikt materiale og går god for konklusjonene i undersøkelsen.

Sitter på kontoret

– En god ordfører skal jo skjære gjennom. Når misnøyen er så stor blant de ansatte, så skulle man trodd at ordførerne var klar over det. De sitter nok for mye på kontoret. At de uttrykker at det er bedre enn det er, er ille for de eldre.

Aarebrot mener ordførerne er godtroende og tipper at folk flest er mer enig med de ansatte enn politikerne.

– Ikke onde

– Jeg tror ikke ordførerne er onde, men de føler de bruker penger på eldreomsorg og tror det virker. De har ikke nok oversikt over hva som skjer administrativt. De ansatte føler de er omgitt av administrative sjefer som ikke forstår deres situasjon.

Men de ansatte banker heller ikke på dørene til ordførerne.

– Hvorfor kommer kritikken fra de ansatte fram først i anonyme undersøkelser? undrer Aarebrot og etterlyser flere varslere i helsevesenet.

– De som skifter på sengene og bærer på pasientene vet jo best hvor skoen trykker. Men de ansatte er for lojale mot sjefene og for lite lojale mot pasientene.

Aarebrot legger mye av skylden på blårussen, altså økonomene – eller New Public Management.

­Snakk med de ansatte

Aarebrot anbefaler alle listetoppene om å snakke med de ansatte.

– I kommunevalgkampen må de ta hensyn til hvordan eldreomsorgen, er ikke hvordan de tror den er. De ansatte må være mindre redde for å si fra, oppfordrer han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy