Mens vi ofte hører om presset og stresset overarbeidede leger og sykepleiere blir utsatt for, er det få som snakker om kjøkken- og rengjøringspersonalets hektiske dager. Men det er disse siste som blir aller sykest av jobben.
Ulla Peterson jobber ved avdelingen for personskadeforebygging ved Karolinska institutet, og er den som står bak doktoravhandlingen. Hun sier til den svenske helseportalen suntliv.nu at overrepresentasjonen av servicepersonal i statistikkene over utbrenthet, sannsynligvis har sammenheng med at disse yrkesgruppene ofte befinner seg langt unna beslutningsprosessene, og at de dessuten ofte er i en truet posisjon, fordi de som regel er de første til å merke konsekvensene av budsjettkutt og nedskjæringer.
Innflytelse = engasjement
Petersons kartlegging ble gjennomført blant samtlige ansatte ved Landstinget i Kalmar Län, og konkluderer med at leger, tannleger og andre i ansvarsposisjon rammes mest av utmattelse, noe som har sammenheng med stort arbeidspress.
Servicepersonalet, som har lite innflytelse, rammes derimot både av utmattelse og såkalt "disengagement" - de mister interessen for jobben og arbeidsoppgavene. De som "bare" blir utmattet, som leger og tannleger, har langt lavere sjanse for å bli utbrente.
Samtalegrupper
Studien viste også at et godt arbeidsmiljø, og de ansattes innflytelse på egen hverdag, var faktorer som reduserte faren for utbrenthet. Støttende og rettferdige overordnede spilte også en viktig rolle.
Gjennom studien fikk de som var i risikosonen for utbrenthet, gå i samtalegrupper. Disse gruppene skal ha hatt en positiv virkning på opplevelsen av egen hverdag og arbeidssituasjon.
- Sannsynligvis har dette sammenheng med at sjefene blir oppmerksomme på at de ansatte trenger støtte, og at gruppemøtene gjør at de ansatte selv kjenner seg sterkere som personer, sier Ulla Peterson.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Birgitte Haneide / Ruter