- "Verdens beste boligpolitikk" en illusjon
- Det er en illusjon at vi i Norge har verdens beste boligpolitikk, sier leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen.
Det var under Fattigdomshøringen på Youngstorget i Oslo fredag at Aasen holdt et innlegg hvor han kritiserte regjeringens "totale fravær av boligpolitikk".
- Fra dereguleringsbølgen begynte på slutten av 1970-tallet, og frem til i dag, har vi gått fra å ha en aktiv, ikke-kommersiell tilnærming til boligspørsmålet, til å ha verdens kanskje mest deregulerte boligmarked. Bolig har blitt til en hvilken som helst slags vare, uttalte han.
Sju årsinntekter
Aasen påpekte, med henvisning til tall fra Statistisk sentralbyrå, at en 60 kvadratmeter stor leilighet i Oslo nå koster i snitt 2,4 millioner kroner - hele sju gjennomsnittlige årsinntekter. For de lavtlønte blir regnestykket enda verre. Bare det siste året har prisen på en slik bolig økt med 290 000 kroner. Økningen i boligprisene er langt høyere enn den øvrige pris- og lønnsøkningen.
- Dette er resultatet av en ikke-politikk, raste Aasen. - De eneste som tjener på dette er de som eier boligene. For regjeringen er det også behagelig, fordi de slipper å bruke penger på å hjelpe folk med å skaffe et sted å bo, fortsatte han.
Segregasjon
Leieboerforeningens leder frykter at om ikke noen grep blir gjort, vil man ende opp med en enda sterkere segregasjon mellom de som eier og de som leier, enn det man har i dag.
I Soria Moria-erklæringen står det at regjeringen skal arbeide for utbygging av rimelige, ikke-kommersielle utleieboliger.
- Dette er det området av regjeringserklæringen hvor det er aller størst avstand mellom intensjoner og reell politikk, uttalte han, og tok til orde for en offentlig storsatsing på ordinære, rimelige boliger, kombinert med ordninger som unngår at offentlige subsidier taes ut i personlig gevinst.
Per i dag er 3000 personer i Oslo registrert som helt uten bolig.