JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- "Verdens beste boligpolitikk" en illusjon

- Det er en illusjon at vi i Norge har verdens beste boligpolitikk, sier leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen.

2007082414272720131216015739

Det var under Fattigdomshøringen på Youngstorget i Oslo fredag at Aasen holdt et innlegg hvor han kritiserte regjeringens "totale fravær av boligpolitikk".

- Fra dereguleringsbølgen begynte på slutten av 1970-tallet, og frem til i dag, har vi gått fra å ha en aktiv, ikke-kommersiell tilnærming til boligspørsmålet, til å ha verdens kanskje mest deregulerte boligmarked. Bolig har blitt til en hvilken som helst slags vare, uttalte han.

Sju årsinntekter

Aasen påpekte, med henvisning til tall fra Statistisk sentralbyrå, at en 60 kvadratmeter stor leilighet i Oslo nå koster i snitt 2,4 millioner kroner - hele sju gjennomsnittlige årsinntekter. For de lavtlønte blir regnestykket enda verre. Bare det siste året har prisen på en slik bolig økt med 290 000 kroner. Økningen i boligprisene er langt høyere enn den øvrige pris- og lønnsøkningen.

- Dette er resultatet av en ikke-politikk, raste Aasen. - De eneste som tjener på dette er de som eier boligene. For regjeringen er det også behagelig, fordi de slipper å bruke penger på å hjelpe folk med å skaffe et sted å bo, fortsatte han.

Segregasjon

Leieboerforeningens leder frykter at om ikke noen grep blir gjort, vil man ende opp med en enda sterkere segregasjon mellom de som eier og de som leier, enn det man har i dag.

I Soria Moria-erklæringen står det at regjeringen skal arbeide for utbygging av rimelige, ikke-kommersielle utleieboliger.

- Dette er det området av regjeringserklæringen hvor det er aller størst avstand mellom intensjoner og reell politikk, uttalte han, og tok til orde for en offentlig storsatsing på ordinære, rimelige boliger, kombinert med ordninger som unngår at offentlige subsidier taes ut i personlig gevinst.

Per i dag er 3000 personer i Oslo registrert som helt uten bolig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy