Krever forpliktende svar om psykiatri
Landsforeningen for pårørende innen psykiatrien (LPP)og Mental Helse Norge (MHN) har sendt ut et felles brev hvor de krever at forpliktende svar fra politikerne før kommune- og fylkestingsvalget. - Vi vil minne kommunepolitikerne om det ansvaret de har for psykisk helsesektor, sier styreleder i LPP, Carl Fredrik Aas.
De to organisasjonene er bekymret fordi det ikke finnes forpliktende planer for hvordan arbeidet med Opptrappingsplanen for psykisk helse skal videreføres i norske kommuner.
Styreleder i LPP, Carl Fredrik Aas, sier til Fagbladet at det er et stort problem at midlene til kommunene ikke er øremerket når opptrappingsplanen for psykiatrien er over i 2008.
- Midlene må øremerkes
- Kommunene må da gjøre vanskelige prioriteringer, og for psykisk helse finnes det ingen store pressgrupper. Både Merntal Helse og LPP ønsker at midlene til psykisk helse i kommunene skal øremerkes også etter 2008, fordi vi fortsatt har store utfordringer innen psykiatrien, uttaler han.
I brevet skriver LPP og MHN at de daglig får meldinger om kutt og ansvarsfraskrivelser fra helseforetakene, og omfattende mangel på tilbud i kommunene.
Kvantitet og kvalitet
De to organisasjonene er glade for at mange av målene regjeringen Bondevik satte i forbindelse med Opptrappingsplanen i 1999, er oppnådd. Likevel mener de at det fortsatt er en lang veg å gå - på flere områder. Blant annet etterlyser de langt flere omsorgsboliger for personer med psykisk sykdom, flere tiltak for personer med dobbeldiagnose innen rus/psykiatri, bedre tilrettelegging for arbeid og fritidsaktiviteter, og dessuten at det blir tatt tak i det de beskriver som en manglende samhandling mellom de ulike nivåene i helse- og sosialtjenesten.
- Dette har både med kvantitet og kvalitet å gjøre, sier Aas. - Når man går til fastlegen og ber om å få snakke med en psykiater, kan ventetiden være lang. Det er heller ikke sikkert at vedkommendes kompetanse innen dagens lovverk, er tilstrekkelig. Selv om det gjøres veldig mye bra arbeid i psykiatrien i Norge, er det et problem at det ikke er nok stillinger, og at man dessuten ikke har nok leger til å fylle de stillingene vi har, avslutter han.