Alle snakket om klimaendringene. Så ble det valgkamp, og politikerne fikk annet å tenke på. Klimapolitikk hører ikke hjemme i en valgkamp, sier høyreleder Erna Solberg, sekundert av ivrige journalister i næringslivspressen. Dessuten kan man jo kjøpe kvoter, eller investere i papirreduksjoner av utslipp i land som slipper ut en brøkdel av hva Norge gjør per innbygger. Utviklingsminister Erik Solheim følger opp med å slå fast at «alle vet at utlandet er mye større enn Norge - og at det er ute det skjer».
Fagbladet ønsker med sitt temahefte å vise hvorfor det er nødvendig for kommunene – og samtidig at målrettet arbeid kan gi resultater. Vi har besøkt Växsjö kommune i Sverige, der målrettet arbeid har bidratt til å redusere kommunens utslipp med 24 prosent per innbygger siden 1993. Samtidig lanserer Fagbladet ti utfordringer til kommunene i Norge for å redusere sine egne klimagassutslipp.
Klimaendringene finner sted allerede. Det betyr at det ikke er tilstrekkelig å redusere utslipp for å hindre at klimaet endrer seg i framtida. Man må også tilpasse samfunnet til klimaendringene som allerede. Politikere og samfunnsplanleggere må ta høyde for økt temperatur, mer ekstremvær og potensielt dramatiske endringer i grunnlaget for å drive primærnæring. En avgjørende del av dette arbeidet kan ikke gjøres av andre enn kommunene.
For Ålesunds del innebærer det å finne ut hvordan man skal unng at byen blir lagt under vann, dersom havnivået stiger med mellom en halv og en meter – slik FNs klimapanel tror vil kunne skje innen 2100.
Men klimaplanleggingen i kommunenehar kommet sørgelig kort. Skal man tro ukebrevet Mandag Morgen, har ni av ti kommuner fortsatt ikke vedtatt noen klima- eller miljøplan. Forsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning sier til Fagbladet at «kommunene må gjøres i stand til å spille en rolle - det holder ikke å pålegge dem å gjøre det. De trenger både penger og personer».
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen