JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Redd verden i din hjemkommune

Fagbladet lanserer temahefte om klimaendringer og lokalsamfunn.

2007090513541420131216020426

Alle snakket om klimaendringene. Så ble det valgkamp, og politikerne fikk annet å tenke på. Klimapolitikk hører ikke hjemme i en valgkamp, sier høyreleder Erna Solberg, sekundert av ivrige journalister i næringslivspressen. Dessuten kan man jo kjøpe kvoter, eller investere i papirreduksjoner av utslipp i land som slipper ut en brøkdel av hva Norge gjør per innbygger. Utviklingsminister Erik Solheim følger opp med å slå fast at «alle vet at utlandet er mye større enn Norge - og at det er ute det skjer».

Fagbladet ønsker med sitt temahefte å vise hvorfor det er nødvendig for kommunene – og samtidig at målrettet arbeid kan gi resultater. Vi har besøkt Växsjö kommune i Sverige, der målrettet arbeid har bidratt til å redusere kommunens utslipp med 24 prosent per innbygger siden 1993. Samtidig lanserer Fagbladet ti utfordringer til kommunene i Norge for å redusere sine egne klimagassutslipp.

Klimaendringene finner sted allerede. Det betyr at det ikke er tilstrekkelig å redusere utslipp for å hindre at klimaet endrer seg i framtida. Man må også tilpasse samfunnet til klimaendringene som allerede. Politikere og samfunnsplanleggere må ta høyde for økt temperatur, mer ekstremvær og potensielt dramatiske endringer i grunnlaget for å drive primærnæring. En avgjørende del av dette arbeidet kan ikke gjøres av andre enn kommunene.

For Ålesunds del innebærer det å finne ut hvordan man skal unng at byen blir lagt under vann, dersom havnivået stiger med mellom en halv og en meter – slik FNs klimapanel tror vil kunne skje innen 2100.

Men klimaplanleggingen i kommunenehar kommet sørgelig kort. Skal man tro ukebrevet Mandag Morgen, har ni av ti kommuner fortsatt ikke vedtatt noen klima- eller miljøplan. Forsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning sier til Fagbladet at «kommunene må gjøres i stand til å spille en rolle - det holder ikke å pålegge dem å gjøre det. De trenger både penger og personer».

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy