Feilinformerer om eiendomsskatten

Huseiernes Landsforbund henger i en fersk rapport ut de kommunene som har høyest eiendomsskatt, men for flere av kommunene er tallene feil.

2007090512441320131216020513

– Bildet som tegnes i rapporten er en karikatur som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, sier ordfører Dag Erik Pryhn (Ap) i Sel kommune til Kommunal Rapport.

Hans kommune troner nest øverst på listen over det Huseiernes Landsforbund mener er landets skatteverstinger. I rapporten er eiendomsskatten på eksempelboligen nesten 14.000 kroner i Sel kommune.

I virkeligheten har den dyreste boligen i Sel en eiendomsskatt på drøyt 7500 kroner, mens gjennomsnittlig eiendomsskatt i kommunen ligger på 2700 kroner per bolig.

Sju av ti feil

I sine beregninger har Huseiernes Landsforbund tatt utgangspunkt i en boligeiendom med en markedsverdi på tre millioner kroner. Forbundet presenterte en liste over de ti kommunene med høyest eiendomsskatt. I sju av de ti kommunene på listen er det imidlertid ingen eiendommer med en markedsverdi som er i nærheten av tre millioner.

– Huseiernes Landsforbund konstruerer eksempler for å få det til å passe inn i deres kampanje mot eiendomsskatt. Det er useriøst, sier Pryhn.

Halvveis beklagelse

Direktør Peter Batta innrømmer at organisasjonen «kanskje la seg litt for høyt» da den tok utgangspunkt i en bolig til tre millioner kroner i sin kartlegging av nivået på kommunal eiendomsskatt. Han avviser likevel bestemt at markedsprisen i eksempelet ble satt så høyt for å gi inntrykk at et høyere skattenivå enn det som er reelt.

– Prinsipielt betyr ikke dette noe som helst. Forskjellene mellom kommunene blir jo det samme, uavhengig av markedsprisen. Den eneste forskjellen er at vi hadde fått et lavere tall, sier Batta til Kommunal Rapport.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy