Offentlig sektor ingen markedsplass

Valget står mellom en framtidig offentlig sektor som er offensiv og vil noe eller en sektor som ikke har noe tro på egne medarbeidere og så leiter etter muligheter for å kvitte seg med sine kvalifiserte ansatte, skriver Gerd Eva Volden, seksjonsleder i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon.

2007090513590420131216020521

Årets valg står mellom en framtidig offentlig sektor som er offensiv og vil noe, eller en sektor som ikke har noe tro på egne medarbeidere og så leiter etter muligheter for å kvitte seg med sine kvalifiserte ansatte. Dette er nok noe satt på spissen, men ikke veldig langt fra sannheten i hvertfall i enkelte kommuner.

Prøvekanin

Gjennom flere år nå har kommunal sektor vært en prøvekanin for New Public Mangment (NPM). Dette kan ikke sies å ha vært veldig vellykket. Likevel fortsetter eksperimentene i stor skala. Fagforbundets medlemmer er dessverre blant prøvekaninene. Vi håper dette valget kan være med å endre dette.

Tidligere i år utga Fagforbundet sammen med Forum for Innovasjon og Gudmund Hernes en bok der NPM ble meget godt belyst. Hernes (Hernes: Med på laget 2007:29) skriver blant annet følgende: "Mye av tenkningen rundt NPM er inspirert av markedsteori. Med den som utgangspunkt vil det strategiske grep være å oversette og overføre ett eller flere elementer fra markedets funksjonsmåte til offentlig forvaltning." Markedstenkning i offentlig sektor må bli et fremmed element. Det er jo en grunn til at tjenestene er i offentlig regi. Her ligger likhetstanken. Alle uansett hvor man bor skal ha tilnærmet et like godt tilbud på velferdstjenester. Dette er tjenester som ikke skal generere profitt, men et kvalitativt godt tilbud til innbyggerne. Bare det krever en annen tankegang. Totalt sett blir det derfor vanskelig å se hvordan NPM kan være en god løsning for endringer i offentlig sektor.

Hva er alternativet?

Nå vil noen spørre: Har Fagforbundet noe alternativ til NPM? Her kunne svaret vært følgende: Det er ikke behov for noe alternativ.

Kommunene har fungert godt før NPM-bølgen skylte inn over landet. Nå er det likevel slik at Fagforbundet faktisk har et meget godt og anvendbart alternativ - kjent som modellkommune-metodikken. Den er utviklet av Fagforbundet og vil sammen med de muligheter ny teknologi representerer kunne gi kommunal sektor bedre kvalitet, god ressursutnyttelse, økt attraktivitet som arbeidsplass for dagens ungdom og vi mener det vil være en kommune brukerne kjenner seg godt igjen i.

Digitaliseringen vil by på mange utfordringer for både kommunalt ansatte og for den kommunale organisasjonen. Fagforbundet jobber aktivt for å øke bruken av digitale løsninger. Målet er å bedre kvaliteten på tjenestene og å bedre tjenestene uten at de ansatte må løpe fortere. Et eksempel er byggesaksbehandlingen. Ved å få denne tjenesten fulldigitalisert vil dette frigjøre saksbehandler-kapasitet. Dette kan nyttes til å følge opp brukerne på en bedre måte og ikke minst kommunen vil kunne få mer kapasitet til å blant annet utarbeide gode plandokumenter. Disse vil igjen gjøre saksbehandlingen enklere og kommunen vil få en mer forutsigbar behandling av søknadene.

Tillit til de ansatte

Metodikken Fagforbundet bruker går i korte trekk ut på å trekke medarbeiderne med i prosessen. "De som vet hvor skolen trykker er de som har den på", heter et godt gammelt ordtak. Det er jammen riktig også. I en omstillingsprosess er det derfor svært viktig at de sentrale medarbeiderne innen fagfeltet er de viktigste premissleverandørene i endringsprosessen. Deltakelse er også ensbetydende med et eierforhold.

Skal Fagforbundet og kommunene få til dette må det sitte politikere i ledelsen som forstår de ansatte og som har tillit til at de ansatte representerer framtida for kommunen. Den politiske ledelsen må ta styringa i egen kommune og satse på egne ansatte.

Gerd Eva Volden er seksjonsleder i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy