– Prinsippet om fri programvare i seg selv er et prinsipp det er verdt å stå opp for. Åpenhet, samarbeid og deling av kunnskap er verdier vi ønsker det norske samfunnet skal være preget av, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.
Fri programvare er programvare som gir brukerne tilgang til å lese kildekoden, og rett til å endre eller videreutvikle programvaren.
Flere må skifte programmer
– Dette er en merkedag for alle som ønsker en leverandøruavhengig offentlig sektor. Kompetansesenteret skal være markedsføringsorganet for fri programvare i Norge og medvirke til at flere tar denne programvaren i bruk, sa Grande Røys ved lanseringen av senteret.
Kompetansebarrieren
Kompetanse er identifisert som den største barrieren for at offentlige virksomheter skal ta i bruk fri programvare. Målet til det nye kompetansesenteret er økt kompetanse og mer bruk av fri programvare i kommunal og statlig sektor.
Senteret vil stimulere til økt konkurranse i programvarenæringen og arbeide bredt med aktører fra næringslivet, universitet og høgskoler, FOU-miljø samt offentlig sektor.
Bak senteret står Buskerud fylkeskommune, Rådet for drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, KS og IKT-Norge.
Statlig satsing
I statsbudsjettet for i år ble det lovet ti millioner kroner til arbeidet med åpne standarder og fri programvare. Tilsagn om driftsmidler fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet har gjort det mulig å etablere kompetansesenteret. Senteret får to millioner fra Grande Røys’ departement og 750.000 kroner fra Kunnskapsdepartementet.
Foretrekker fri programvare
– Vi skal også vurdere å innføre en preferansepolitikk for fri programvare i offentlig sektor, sier hun.
Det betyr i så fall at fri programvare skal foretrekkes framfor rettighetsbeskyttet programvare hvis visse kriterier er oppfylt. Det kan få betydning for leverandører til offentlig sektor, som er en svært stor innkjøpergruppe.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
FILM: STAMI bruker blant annet små filmsnutter for å vise problemstillinger med arbeidsmijøet i ulike bransjer. Fra venstre Lasse Vermelid, Miriam Sollie og Dan Young.
Per Flakstad