Skviser datagiganter

Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare er åpnet i Drammen og Tromsø. Et av målene er å gjøre offentlig sektor uavhengig av kommersielle leverandører.

2007090513462120131216020603

– Prinsippet om fri programvare i seg selv er et prinsipp det er verdt å stå opp for. Åpenhet, samarbeid og deling av kunnskap er verdier vi ønsker det norske samfunnet skal være preget av, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Fri programvare er programvare som gir brukerne tilgang til å lese kildekoden, og rett til å endre eller videreutvikle programvaren.

Flere må skifte programmer

– Dette er en merkedag for alle som ønsker en leverandøruavhengig offentlig sektor. Kompetansesenteret skal være markedsføringsorganet for fri programvare i Norge og medvirke til at flere tar denne programvaren i bruk, sa Grande Røys ved lanseringen av senteret.

Kompetansebarrieren

Kompetanse er identifisert som den største barrieren for at offentlige virksomheter skal ta i bruk fri programvare. Målet til det nye kompetansesenteret er økt kompetanse og mer bruk av fri programvare i kommunal og statlig sektor.

Senteret vil stimulere til økt konkurranse i programvarenæringen og arbeide bredt med aktører fra næringslivet, universitet og høgskoler, FOU-miljø samt offentlig sektor.

Bak senteret står Buskerud fylkeskommune, Rådet for drammensregionen, Høgskolen i Buskerud, Troms fylkeskommune, KS og IKT-Norge.

Statlig satsing

I statsbudsjettet for i år ble det lovet ti millioner kroner til arbeidet med åpne standarder og fri programvare. Tilsagn om driftsmidler fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet har gjort det mulig å etablere kompetansesenteret. Senteret får to millioner fra Grande Røys’ departement og 750.000 kroner fra Kunnskapsdepartementet.

Foretrekker fri programvare

– Vi skal også vurdere å innføre en preferansepolitikk for fri programvare i offentlig sektor, sier hun.

Det betyr i så fall at fri programvare skal foretrekkes framfor rettighetsbeskyttet programvare hvis visse kriterier er oppfylt. Det kan få betydning for leverandører til offentlig sektor, som er en svært stor innkjøpergruppe.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy