Strand kommune var det første NAV-kontoret i fylket. Likelønnspolitikken vil nå sannsynligvis legge listen for andre NAV-kontorer i Rogaland. I slutten av august ble Rogalands andre NAV-kontor opprettet i Sauda. Også der vil rådmannen harmonisere lønnen og arbeidsvilkårene for de statlige og de kommunalt ansatte.
Ømfintlig tema
– Lønn er noe de fleste biter seg merke i. Det er et svært ømfintlig tema. Jeg ønsket ikke at nye kolleger skulle gå rundt og være misfornøyde på grunn av store lønnsforskjeller. Derfor gikk jeg inn for at det statlige arbeidsregulativet skulle gjelde for alle, sier rådmann Ina Fjelde.
Åtte at de 23 medarbeiderne ved NAV-piloten er kommunalt ansatte. Uten tilpasningen ville de statlig ansatte hatt både høyere lønn og gunstigere arbeidstider. Ansatte fra den tidligere trygdeetaten og Aetat har for eksempel fri både jul- og nyttårsaften, mens kommunalt ansatte må velge enten eller. Pensjonsreglementet er derimot likt.
– Den største lønnsforskjellen mellom to personer med tilsvarende oppgaver, men forskjellig tilknytning var på 40.000 kroner. Jeg syns det ble vanskelig å praktisere en helhetstenkning når noen ansatte tjente bedre, kunne gå et kvarter tidligere enn de andre og ha ekstra dager fri, forteller Fjelde.
Lav pris å betale
Lønnspåslaget har kostet Strand kommune drøyt 100.000 kroner. Også når det gjelder arbeidstid har rådmannen grepet inn og gitt arbeidstakerne like vilkår, etter den statlige tariffen.
– Jeg har erfaring med at ulik avlønning og arbeidsvilkår fungerer negativt. Jeg var redd for at oppmerksomheten skulle bli tatt vekk fra de faglige utfordringene. Beløpet er såpass lavt at jeg skjønner ikke hvorfor alle nye NAV-kontorer gjennomfører like lønns- og arbeidsvilkår, sier Fjelde.
Krangler ikke om småpenger
Også ved det nyopprettede NAV-kontoret i Sauda blir lønn og arbeidstid harmonisert.
– Vi vil gå inn for at vilkårene skal være like, så langt det lar seg gjøre. Jeg har ikke noe behov for å krangle om noen små kronebeløp hvis det kan bidra til å styrke fellesskapet og gjøre sammenslåingen lettere, sier Nils Moldøen, rådmann i Sauda.
Også han er redd for at ulikelønn kan fjerne fokuset fra NAVs hovedutfordring, å få folk tilbake i arbeid.
– Jeg vet enkelte rådmenn mener lønnsdifferansen burde bli kompensert fra staten, siden beløpet blir en ekstra utgift for kommunen. Men det er ikke mitt fokus, påpeker Moldøen.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold