JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder tritt med endringene

– Omorganiseringene i offentlig sektor krever oppgradering av de ansattes kompetanse, mener Gerd Eva Volden.

2007100314424720131216021051

Over tretti vitebegjærlige offentlig ansatte har benket seg til sin første av dette halvårets tre samlinger i videreutdanning i offentlig saksbehandling. Fagforbundets medlemmer har gitt overveldende respons på undervisningstilbudet, så forbundet har lest utfordringene i offentlig sektor godt. Arrangørene har strukket deltakerantallet fra 30 til 35–36 studenter i de tre klassene som i høst går av stabelen i Oslo, Bergen og Tromsø. Flere søkere står på venteliste.

– Det er særlig behovet for formalkompetanse som vokser, sier leder for Seksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet, Gerd Eva Volden.

Arbeidsgivere krever høyskole

Ett typisk eksempel på at stillingsendringer krever mer formalkompetanse blant personalet, er at sekretærstillinger mer og mer blir omstøtt til konsulent- eller saksbehandlerstillinger.

– Selv om en sekretær i mange år har gjort en god saksbehandlerjobb fordi vedkommende kjenner akkurat den jobben, kan han eller hun oppleve det svært vanskelig å få en annen jobb innenfor offentlig sektor når formalkompetansen mangler.

Saksbehandler-ansettelser krever oftere og oftere høyskole. Med god realkompetanse stiller arbeidstakeren ofte sterkt til dette studiet, man har flere knagger å henge teorien på.

Nye horisonter

Anne-Lill Løbben jobber som helsesekretær på Ringerike sykehus. Nå ønsker Løbben å styrke sine kvalifikasjoner på arbeidsmarkedet, blant annet fordi stillingen hennes er i ferd med å utraderes av datateknologien. Men hun ser også muligheten for å utvide oppgavene innenfor jobben hun har, noe hun håper at arbeidsgiver også vil oppdage.

– Foreløpig kan jeg ikke konkretisere hva det skal være, sier hun.

Løbben satser på å ta alle tre modulene, men har kanskje spesielt sans for prosjektledelse.

– Det føles som om vi er under omorganisering hele tiden, så da kjennes prosjektledelse spesielt relevant.

Arbeidsgiveren bidrar ikke økonomisk, så Fagforbundet vil dekke inntil halvparten av de 30.000 utdannelsen hennes vil koste.

– Tapt arbeidsfortjeneste kompenseres ikke, så det blir et økonomisk løft. Men jeg syns det er verdt det, sier hun. Den største utfordring blir å rydde tid og konsentrasjon til studiene ved siden av hundre prosent jobb.

Vil videre

Marziyeh Darvish har fagbrev i kontor og jobber som sekretær for to barnehageenheter i bydel Gamle Oslo.

– Der har jeg et ganske bredt ansvarsområde som lønns- og personalansvarlig, jeg er også innkjøpsansvarlig og behandler fakturaer. Nå vil jeg utvide kvalifikasjonene mine for å komme meg videre i arbeidslivet.

Darvish satser også på å ta alle tre modulene. I utgangspunktet er hun mest interessert i prosjektledelse og juss.

– Det virker konkret og faktabasert, sier hun.

Et riktig valg

Arbeidsgiveren hennes dekker to tredeler av utgiftene. Så langt ser hun lyst på sin nye skolegang.

– Dagens forelesning har vært veldig interessant, og jeg har møtt mange spennende mennesker fra forskjellige miljøer. Jeg er styrket i troen på at jeg har gjort et riktig valg.

Darvish syns imidlertid én samling i måneden er litt lite.

– Personlig hadde jeg hatt behov for mer oppfølging. Det blir en utfordring å fokusere på disse tingene i en hverdag fylt av andre ting. Heldigvis baserer studiet seg på mye gruppearbeid. Jeg skal være på samme gruppe som en jeg jobber sammen med. Da kan det bli lettere å flette det inn i hverdagen, sier hun.

Mer trivsel, bedre service

Gerd Eva Volden håper at styrkede kvalifikasjoner skal øke de ansattes trivsel og forbedre servicen til publikum. Ettersom spørsmålet om institusjonell rasisme og annen forskjellsbehandling har dukket opp i kjølvannet av Obiora- og ambulansesaken, kan nok temaer innenfor etikkpensumet få spesiell oppmerksomhet.

– Etiske kjøreregler vil bli vektlagt i profesjonaliseringen av offentlige saksbehandlere. I offentlig sektor møter vi svært mange forskjellige mennesketyper. Da er det viktig å være bevisst på personlige fordommer og behandle alle med samme respekt.

Volden legger til at alle miljøer kan profittere på studiet:

– For ansatte hos rådmannen, kan den juridiske modulen være nyttig. Tekniske etater kan ha utbytte av prosjektledelse. Tilbudet favner hele byråkratiet, sier hun.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy