JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil forby import av helsearbeidere

Sosial- og helsedirektoratet vil forby helseforetakene å henvende seg direkte til utviklingsland for å rekruttere helsearbeidere. - Et sterkt signal om Norges etiske ansvar, sier Fagforbundets Kjellfrid Blakstad.

2007091310293320131216021440

NRK melder i dag at Sosial- og helsedirektoratet har skrevet en ny rapport hvor de vurderer ulike tiltak for å skaffe Norge tilstrekkelig med arbeidskraft i helsesektoren i årene som kommer, og samtidig hjerneflukten fra utviklingslandene.

– Vi som lever i den rike del av verden må selv bekoste utdanningen av det helsepersonellet vi trenger, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen til NRK.

– Skal satse på egne krefter

Leder i seksjon helse og sosial i Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad, er fornøyd. – Dette er helt i tråd med Fagforbundets standpunkt, og det er bra at det faktisk blir beskrevet at vi først og fremst skal satse på egne krefter. Vi vet allerede at det er mye vi kan gjøre på egen hånd. I dag står mange som kunne vært i jobb, utenfor arbeidslivet, og ikke minst har vi mange som går i små deltidsstillinger, sier Blakstad til Fagbladet. Tidligere i år gikk utviklingsminister Erik Solheim og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ut med et forslag om at Norge skal importere 100.000 helsearbeidere fra utviklingsland i årene som kommer, blant annet for å få nok personell til å håndtere den kommende eldrebølgen.

Foregangsland

Nå går altså Sosial- og helsedirektoratet ministrene imot. Direktør i sosial- og helsedirektoratet, mener at om dette blir gjennomført, vil Norge bli et foregangsland og et eksempel til etterfølgelse. – Vi har levert en rapport med forslag til hvordan vi kan føre en ansvarlig politikk der vi både dekker våre egne behov for helsepersonell i årene som kommer, og samtidig ikke tømmer de fattige landene for det helsepersonellet de har. Dette er ikke en problemstilling som noe land har lagd en bærekraftig politikk på tidligere, sier han til NRK. Blakstad er enig. – Dette er et sterkt signal om Norges etiske ansvar, konkluderer hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy