NRK melder i dag at Sosial- og helsedirektoratet har skrevet en ny rapport hvor de vurderer ulike tiltak for å skaffe Norge tilstrekkelig med arbeidskraft i helsesektoren i årene som kommer, og samtidig hjerneflukten fra utviklingslandene.
– Vi som lever i den rike del av verden må selv bekoste utdanningen av det helsepersonellet vi trenger, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen til NRK.
– Skal satse på egne krefter
Leder i seksjon helse og sosial i Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad, er fornøyd. – Dette er helt i tråd med Fagforbundets standpunkt, og det er bra at det faktisk blir beskrevet at vi først og fremst skal satse på egne krefter. Vi vet allerede at det er mye vi kan gjøre på egen hånd. I dag står mange som kunne vært i jobb, utenfor arbeidslivet, og ikke minst har vi mange som går i små deltidsstillinger, sier Blakstad til Fagbladet. Tidligere i år gikk utviklingsminister Erik Solheim og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ut med et forslag om at Norge skal importere 100.000 helsearbeidere fra utviklingsland i årene som kommer, blant annet for å få nok personell til å håndtere den kommende eldrebølgen.
Foregangsland
Nå går altså Sosial- og helsedirektoratet ministrene imot. Direktør i sosial- og helsedirektoratet, mener at om dette blir gjennomført, vil Norge bli et foregangsland og et eksempel til etterfølgelse. – Vi har levert en rapport med forslag til hvordan vi kan føre en ansvarlig politikk der vi både dekker våre egne behov for helsepersonell i årene som kommer, og samtidig ikke tømmer de fattige landene for det helsepersonellet de har. Dette er ikke en problemstilling som noe land har lagd en bærekraftig politikk på tidligere, sier han til NRK. Blakstad er enig. – Dette er et sterkt signal om Norges etiske ansvar, konkluderer hun.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad