JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for kvalitet?

Med bakgrunn i klimatrusselen stiller Fagforbundets leder Jan Davidsen spørsmål ved om høye lønnskrav er fornuftig i all framtid.

2007092010212920131216021806

De siste fem åra har norske lønnstakere opplevd en kraftig lønnsvekst, men Fagforbundets leder Jan Davidsen er ikke sikker på at lønnskrav står sentralt ved tarifforhandlinger om noen år.

På Fagforbundets ungdomskonferanse advarte han mot den overhengende klimatrusselen, som nå blant annet gir seg utslag i at isen på Nordpolen smelter hurtigere enn forventet. Davidsen luftet derfor i går alternative tanker overfor Fagforbundets ungdom:

– Er det slik at om 20 år er det kvaliteten på eldreomsorgen eller skolen dere kan gå til streik på, i stedet for lønn? Det må dere ta stilling til, var Davidsens utfordring.

Forbruksvekst

Davidsen pekte på forbruksveksten som en viktig årsak til klimaproblemene.

– Vi har de siste åra sett en forbruksvekst som er helt hinsides. Ett eller annet sted er disse råvarene tatt ut av naturen, og det skal transporteres hit, minnet Davidsen om.

Fagforbundets leder advarte imidlertid mot en debatt som kunne oppfattes som en trussel mot arbeidsplassene.

– Vi må reise en debatt der vi peker på at en god klimapolitikk vil sikre trygghet for folk, ikke tap av arbeidsplasser, uttalte han.

Isen smelter

Bakteppet for Davidsens utspill er dramatisk. Aftenposten skriver i dag at isen på Nordpolen kan være smeltet allerede i 2040. Dette viser nye tall bestilt av USAs myndigheter for meteorologi og havforskning (NOAA).

Kommende mandag har FNs generalsekretær Ban Ki-moon innkalt verdens statsledere til et toppmøte om klima – dagen før FNs generalforsamling starter.

– Vi kan ikke fortsette som om ingenting har skjedd. Tiden har kommet for global og omfattende handling, uttaler Ki-moon i en pressemelding.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy