JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deler ambulanse for å spare penger

Helse Førde bruker bevisst ambulanser som tar flere personer for å spare penger. – Helt greit, mener klinikkdirektøren. – Uverdig, svarer pasient.

2007092109255320131216021826

Forrige tirsdag ble Solfrid Oppedal svært dårlig, og måtte bringes i ambulanse fra sitt hjem i Eivindvik i Gulen til sentralsjukehuset i Førde. Stor var overraskelsen da hun ble spurt om det var i orden at hun delte ambulansen med en annen person.

– Jeg var så syk og full av smerter at jeg hadde sagt ja uansett hva de hadde spurt meg om. Uansett ville jeg være grei, og sa det var i orden, sier kvinnen til avisen Firda.

– Jeg var nær ved å kaste opp av smerter flere ganger på den to og en halv time lange turen til Førde sentralsjukehus. Legene mistenkte hjerneslag, og siden det ikke hadde blitt stilt noen diagnose, fikk jeg heller ikke smertestillende, forteller hun.

– Ubehagelig

Oppedal, som selv har vært ambulansearbeider, sier til avisa at hun opplevde situasjonen som svært ubehagelig. Den andre pasienten, en mann, ble lagt på en båre bare få centimeter fra hennes egen.

– Å være syk er en intim og sårbar situasjon. Jeg var redd for å kaste opp, og lå med ryggen til mannen hele vegen til Førde.

Klinikkdirektør Terje Olav Øen i Helse Førde sier til Firda at han mener de har et forsvarlig tilbud. Han vedgår imidlertid at praksisen er begrunnet i økonomiske spørsmål.

– Det blir jo den samme situasjonen på sykehus, der det også er mange pasienter på en og samme pleier, uttaler han.

Seksmannsambulanser

Helse Førde har foreløpig bare én tobåreambulanse, men foretaket skal være så fornøyd med denne at det er planlagt kjøp av ambulanser som også har plass til enda flere pasienter.

– I England er det for eksempel ambulanser med plass til seks personer, men om vi kjøper inn like store ambulanser, er ikke sikkert.

Øen beklager likevel at Oppedal ikke er fornøyd, og sier at de som regel forsøker å unngå at menn og kvinner blir kjørt i samme ambulanse.

– Ikke sammenliknbart

Oppedal, som er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Sogn og Fjordane, stiller seg sterkt kritisk til Øens uttalelser.

– Øen er sykepleier og snakker mot bedre vitende når han sammenlikner et sykerom med en ambulanse. Hele uttalelsen faller på hans egen viten og vilje, sier hun.

Oppedal reagerer også på at Øen forsvarer praksisen ved å vise til England.

– Det er absurd å sammenlikne Sogn og Fjordane med England, sier hun.

– Forstår du at Helse Førde er nødt til å tenke på økonomien?

– Det er klart man skal tenke på økonomien. Men når man er syk og trenger full oppmerksomhet, er det ikke pengene som skal stå i fokus. Da skal man bare sikres e mest mulig behagelig måte å komme seg til full behandling på.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy