Forrige tirsdag ble Solfrid Oppedal svært dårlig, og måtte bringes i ambulanse fra sitt hjem i Eivindvik i Gulen til sentralsjukehuset i Førde. Stor var overraskelsen da hun ble spurt om det var i orden at hun delte ambulansen med en annen person.
– Jeg var så syk og full av smerter at jeg hadde sagt ja uansett hva de hadde spurt meg om. Uansett ville jeg være grei, og sa det var i orden, sier kvinnen til avisen Firda.
– Jeg var nær ved å kaste opp av smerter flere ganger på den to og en halv time lange turen til Førde sentralsjukehus. Legene mistenkte hjerneslag, og siden det ikke hadde blitt stilt noen diagnose, fikk jeg heller ikke smertestillende, forteller hun.
– Ubehagelig
Oppedal, som selv har vært ambulansearbeider, sier til avisa at hun opplevde situasjonen som svært ubehagelig. Den andre pasienten, en mann, ble lagt på en båre bare få centimeter fra hennes egen.
– Å være syk er en intim og sårbar situasjon. Jeg var redd for å kaste opp, og lå med ryggen til mannen hele vegen til Førde.
Klinikkdirektør Terje Olav Øen i Helse Førde sier til Firda at han mener de har et forsvarlig tilbud. Han vedgår imidlertid at praksisen er begrunnet i økonomiske spørsmål.
– Det blir jo den samme situasjonen på sykehus, der det også er mange pasienter på en og samme pleier, uttaler han.
Seksmannsambulanser
Helse Førde har foreløpig bare én tobåreambulanse, men foretaket skal være så fornøyd med denne at det er planlagt kjøp av ambulanser som også har plass til enda flere pasienter.
– I England er det for eksempel ambulanser med plass til seks personer, men om vi kjøper inn like store ambulanser, er ikke sikkert.
Øen beklager likevel at Oppedal ikke er fornøyd, og sier at de som regel forsøker å unngå at menn og kvinner blir kjørt i samme ambulanse.
– Ikke sammenliknbart
Oppedal, som er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Sogn og Fjordane, stiller seg sterkt kritisk til Øens uttalelser.
– Øen er sykepleier og snakker mot bedre vitende når han sammenlikner et sykerom med en ambulanse. Hele uttalelsen faller på hans egen viten og vilje, sier hun.
Oppedal reagerer også på at Øen forsvarer praksisen ved å vise til England.
– Det er absurd å sammenlikne Sogn og Fjordane med England, sier hun.
– Forstår du at Helse Førde er nødt til å tenke på økonomien?
– Det er klart man skal tenke på økonomien. Men når man er syk og trenger full oppmerksomhet, er det ikke pengene som skal stå i fokus. Da skal man bare sikres e mest mulig behagelig måte å komme seg til full behandling på.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte