JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot EU-medlemskap

Ungdomskonferansen i Fagforbundet går mot norsk EU-medlemskap.

2007092115195320131216022003

Ungdomstillitsvalgte i Fagforbundet vedtok i dag (fredag) på sin konferanse i Trondheim å gå mot norsk EU-medlemskap. Fagforbundet Ungdom vil i tida framover arbeide for å vise ungdomsmedlemmene hvilke konsekvenser et eventuelt norsk EU-medlemskap vil få.

Fagforbundet har i sitt program ikke tatt stilling til norsk EU-medlemskap, men det uttrykkes skepsis til det omdiskuterte tjenestedirektivet.

Fagforbundet har imidlertid i flere år vært svært kritisk til norsk EU-medlemskap, og forbundets leder Jan Davidsen var en sentral aktør på nei-sida forut for den siste norske folkeavstemninga om EU-medlemskap – i 1994.

Motstand i nord

Det var delegatene fra de tre nordligste fylkene som reiste EU-debatten på konferansen.

Innad i LO har spørsmålet om norsk EU-medlemskap skapt strid i flere tiår. LO vedtok høsten 1994 å si nei til EU, med knapt flertall.

Forut for valget i 2005 valgte LO å tone ned EU-saken for ikke å bidra til splid mellom de tre rødgrønne partiene som nå sitter i regjering.

Mot døgnåpent

Fagforbundets ungdomskonferansen gikk også mot et arbeidsliv der «normen er å jobbe døgnet rundt». Dagligvarebransjen har de siste åra utvidet sine åpningstider betydelig, og de ungdomstillitsvalgte er redd dette vil spre seg til offentlig tjenesteyting.

Det er mye snakk om utvidede åpningstider i offentlig forvaltning og tjenesteyting, men ungdomskonferansen er skeptisk til dette. Fagforbundet Ungdom vil heller satse på internett og andre kommunikasjonsverktøy for å gjøre enkelte kommunale tjenester tilgjengelig for publikum ut over normal arbeidstid.

Ungdomskonferansen krever at normalarbeidsdagen mellom 07 og 17 må ligge til grunn, og at arbeid utenom denne tida ikke må oppfattes som normalt.

Fagforbundet Ungdom er derfor «sterkt imot den økende liberaliseringen av åpningstidene både i privat og offentlig tjenesteytende sektor».

Ungdomskonferansen tok også opp spørsmålet om pensjonsopptjening for studenter. Konferansen avviste et forslag om pensjonsopptjening for studenter, men ønsker i stedet «å sikre elevers og studenters framtidige pensjonsforhold».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy