JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi må stoppe helsearbeiderflukten

Den internasjonale arbeiderbevegelsen må sette en stopper for import av helsearbeidere fra fattige til rike land. Dette sa Fagforbundets Gerd Kristiansen til ISKAs verdenskongress onsdag ettermidddag.

2007092715125020131216022408

- For oss i Vesten handler dette om å opprettholde kvaliteten på helsetjenestene. I seg selv er det viktig nok, men når vi vet at dette er et spørsmål om liv og død i andre deler av verden, må vi finne andre måter å opprettholde høy kvalitet på helsetjenestene i vestlige land, sa hun.

Alles rett

Gerd Kristiansen pekte på at vi i Norden og resten av den vestlige verden har vi mangel på arbeidskraft, særlig innen helsesektoren. Det har gjort at en del arbeidsgivere i Norden har gått til land i Øst-Europa, Afrika og Asia for å rekruttere helsepersonell. Disse helsearbeiderne kommer ofte fra land som mangler helsepersonell i større grad enn oss. Som alle vet, er tilgang til grunnleggende helsetjenester av avgjørende betydning. Jo fattigere et land er, desto mer krevende er denne utfordringen.

Globalt ansvar

- Den internasjonale arbeiderbevegelsen kan ikke sitte stille og se på at disse forskjellene øker. Vi trenger internasjonale spilleregler for å forhindre aggressiv rekutering av helsepersonell fra fattige til rike land. Det blir en viktig utfordring for PSI å forhindre at den vestlige verden kommer til å tappe kompetanse fra land som trenger denselv. Bare på denne måten kan vi skape en solidarisk og god utvikling i hele verden, sa Kristiansen

Gerd Kristiansen viste til regjeringens initiativ til å forby import av helsearbeidere til Norge. - Som første land i verden har regjeringen begynt arbeidet med å forby norske helseinstitusjoner å hente utdannet helsepersonell fra den tredje verden.

Vårt ansvar nå

- Jeg vil utfordre dere her i ISKA. Vi må sette inn krefter for å hindre at forskjellene i tilgangen på helsetjenester øker. Jeg er ikke i tvil om at dette problemet kommer til å vokse. Vi kommer til å bli satt under press fra de som mener å kunne løse egne problemer på en lettvint måte ved å kjøpe kompetanse fra fattige land. Derfor er det viktig at vi setter disse spørsmålene på dagsorden, her og nå. Dette er vårt felles ansvar, sa Gerd Kristiansen til ISKAs verdenskongress.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy