Det er lettere å ta et skritt ut på grunna enn å hoppe uti. Vissheten om at du kan tre tilbake igjen til tørr grunn gir trygghet. Mandal kommune har åpnet for jobbrotasjon slik at ansatte skal kunne prøve seg i en annen jobb i opptil to år før de tar sjansen på å ta steget fullt ut og si opp sin faste stilling.
En av dem som har prøvd seg, er kokken Kjetil Nordhaug. Han tok et steg og kom til Kvisla barnehage hvor han allerede som treåring begynte sin kommunale karriere.
– En av dem som arbeidet her den gang, er nå en kollega, forteller Nordhaug.
Kjapt bytte
For to år siden ble han oppringt av personalkontoret fordi en av assistentene i barnehagen ønsket å bytte beite for en periode. I løpet av et par måneder var byttet i boks.
Nordhaug syntes det var fint å kunne skifte arbeidsplass, for han har vært på kommunale kjøkken siden arbeidsuka i 9. klasse. Seinere hadde 33-åringen læretida si på et av kommunens kjøkken, og siden har han vært fast ansatt.
Kokken vil gjerne fortsette i Kvisla barnehage, og arbeidsgiveren har klart å sy sammen ei pakke med full jobb. Dermed får kommunen beholde den eneste mannen de har i barnehagesektoren.
Venke Kristiansen, daglig leder ved Kvisla barnehage syns jobbrotasjon er helt genialt.
– Vi får inn en ny person som tilfører en masse. Og etterpå får vi tilbake en ansatt som har fått mange nye impulser, sier hun.
Vil beholde folk
Jobbrotasjonen er ett av mange tiltak som er satt i gang takket være Prosjekt nærvær. I bunnen av alle tiltakene ligger at de ansatte skal bli ivaretatt og fulgt opp for å forebygge sjukdom, redusere fravær og utsette seniorenes avgang.
Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen besøker alle arbeidsplasser minst en gang i året. Foran de om lag 30 ansatte ved avdeling 1 ved Mandal omsorgssenter argumenterer hun for at hver enkelt skal ta ansvar. Deretter orienterer hun om hvilke rettigheter de har.
Diskusjon blir det først når Vetnes Johannessen utfordrer de frammøtte ved å stille spørsmål ved sjukemeldingen til en som har brukket armen før ferien.
– Hun kan ikke jobbe med den armen. Men hun kan kanskje feriere i stedet for å ta ut sjukmelding?
Prosjektlederen understreker at Prosjekt nærvær ikke er satt i gang for å spare penger, men for å bidra til å bevare vår unike sjukelønnsordning og for at kommunen skal få beholde verdifull kompetanse. Mandal har likevel spart en del ved at folk er mindre sjuke og står lenger i jobben.
Penger, fri og muligheter
For å øke pensjonsalderen har prosjektgruppa plukket ut ansatte over 55 år og spurt hva som skal til for at de vil fortsette etter fylte 62 år. Tre ting peker seg ut; høyere lønn, mer ferie og at de skulle få samme tilbud om utfordringer og oppdatering som yngre arbeidskamerater.
– Hittil har vi ikke kunnet innfri de to første ønskene, men vi prøver igjen, og jeg håper de ansatte over 62 år etter hvert får tre ukers ekstra ferie, sier Vetnes Johannessen.
Prosjektgruppa har også satt fokus på tidligere ansatte som er blitt uføre. Disse har fått ny kontakt med og informasjon om kommunen. Slik håper arbeidsgiveren å få dem tilbake og bruke den restarbeidsevnen hver enkelt måtte ha. En del av dem som hadde havnet utenfor arbeidslivet, er nå engasjert gjennom Frivillighetssentralen.
Resultater
Sjukefraværet i Mandal kommune gikk ned fra 9,2 prosent i 2003 til 7,2 prosent i 2006. Nedgangen tilsvarer 22 prosent.
·Reell pensjonsalder: Gjennomsnittalderen for ansatte som er på attføring, er uføretrygdet eller AFP-pensjonister var i 2004 på 52,3 år. Tre år seinere var gjennomsnittsalderen 55,2 år.
Tillitsprosjektet
I juni vedtok bystyret i Mandal enstemmig å starte opp et nytt prosjekt – Tillitsprosjektet. Tidligere i år har Arbeids- og inkluderingsdepartementet gitt dispensasjon fra Folketrygden slik at egenmelding og legemelding blir likestilt. Det betyr at den ansatte får samme oppfølging uavhengig av om han eller hun har brukt egen- eller legemelding ved sjukdom.
Antall egenmeldingsdager er ubegrenset opp til ett år. Prosjektet skal avsluttes etter fire år, sommeren 2011. Prosjektet vil få følgeforskning.
Prosjektleder er Siren Vetnes Johannessen. Leder av styringsgruppa er rådmann Erik Hillesund mens Liv Else Kallhovd fra Fagforbundet er leder av prosjektgruppa.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold