JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever innsyn om ambulanse-anbud

Konkurranseutsettingen av ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge har så langt ført til mye bråk. Nå krever Fagforbundet innsyn i saken.

2007100414063020131216022904

Fagforbundets tre fylkesorganisasjoner i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag krever gransking av hele prosessen rundt vedtaket om å konkurranseutsettingen av ambulansetjenesten. Forbundet krever også innsyn i alle sakens dokumenter.

Bakgrunnen er at fylkesorganisasjonene har fått inn flere bekymringsmeldinger fra både pasienter og ansatte.

De midt-norske fylkene får støtte fra Fagforbundets landsstyre - som i dag vedtok en uttalelse med krav om at regjeringa må styre helseforetakene og sikre at ambulansetjenesten blir en del av kjernevirksomheten i spesialisthelsetjenesten i alle foretakene.

Problemet er anbud

Brevet fra Fagforbundet i Midt-Norge har isolert sett ingenting med den fastlåste konflikten mellom ambulansesjåførene og enkelte av firmaene som har fått anbudskontrakter på ambulansetjeneste, men samtidig understreker seksjonslederne at det er systemet med anbudskontrakter til forskjellige private firmaer som har ført til den vanskelige og fastlåste situasjonen for ambulansetjenesten i Midt-Norge.

– Vi ønsker gransking og innsyn i sakens dokumenter som en kvalitetskontroll av det arbeidet styret i helseregionen gjorde da det med knapt flertall vedtok å konkurranseutsette ambulansetjenesten, sier SHS-leder i Nord-Trøndelag, Brit Gulli Rones.

– Styret ble kraftig advart i forkant av vedtaket, både av de ansattes representanter og av fagekspertise på området. Likevel la flertallet størst vekt på en rapport fra firmaet Ernst & Young som hevdet at det ville koste dyrt å gjøre ambulansetjenesten til helseforetakenes ansvarsområde, sier Tore Brudeseth som er SHS-leder i Møre og Romsdal.

Dårlig dokumentert? – Fagforbundet mener påstandene er dårlig dokumentert, og at grunnlaget for mange av dem er feil. Vi ønsker å få greie på hvorfor styret la så stor vekt på dette materialet, og mindre vekt på materialet fra ambulansefaglig ekspertise som hadde sterke argumenter for hvorfor ambulansetjenesten bør tilhøre helseforetakene, fortsetter han.

– Fagforbundet mener som fagekspertisen at ambulansetjenesten er en viktig del av helseforetakenes akuttmedisinske behandlingstilbud. Derfor bør den ikke konkurranseutsettes, mener seksjonslederne i de tre fylkene.

Verken Brudeseth eller Rones tror vedtaket i Helse Midt-Norge lar seg omgjøre. Men de mener saken bør være moden for en omkamp når denne anbudsperioden går mot slutten og styret må diskutere hva som skal gjøres når alle kontraktene løper ut.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy