JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha selvstendig AFP-ordning

Fagforbundet vil videreføre en like god AFP-ordning som i dag. Det skal gjøres ved å løsrive den fra Folketrygdens tidligpensjon.

2007100708190720131216023242

Avtalefestet pensjon må videreføres som en like bra eller bedre ordning enn i dag, slår Fagforbundets landsstyre fast i en uttalelse som ble vedtatt før helgen.

– Retten til å arbeide ved siden av pensjonen uten avkorting, gir liten mening for dem som ikke orker å stå i arbeid lenger. Det vil være urimelig å straffe dem det gjelder, med en dårligere pensjon. Det er også urimelig at det er vanlig arbeidstakere, som skal betalen prisen for et mer brutalisert arbeidsliv, heter det i uttalelsen.

Kampen om tidligpensjonen har har engasjert mange fagorganiserte pg er den store saken på Fellesforbundets landsmøte denne helgen. LO-leder Roar Flåthen uttalte før helgen til Klassekampen at han aldri før hadde sett et så sterkt engasjement på grasrota i LO, og at LO sto samlet mot enhver svekkelse av tidligpensjonsordningen.

Skal lønne seg å arbeide Et regjeringsoppnevnt utvalg er i ferd med å diskutere utformingen av en ny tidligpensjonsordning. Framtidas AFP skal utformes i tråd med pensjonsreformens prinsipper. Det innebærer blant annet at pensjonssystemet skal stimulere til å stå så lenge som mulig i arbeid.

Hensikten med AFP er derimot at slitne arbeidstakere skal kunne gå av tidlig uten å tape på det. Hvordan denne motsetningen skal løses, er en av AFP-utvalgets utfordringer.

Med pensjonsreformen skal det bli mulig å gå av med Folketrygdens pensjon som 62-åring og jobbe ved siden av. Forslaget fra regjeringen innebærer å utforme AFP som et påslag til Folketrygdens tidligpensjon, som skal gis til alle som i utgangspunktet har rett til AFP. Det avviser Fagforbundets landsstyre.

– Hvis AFP skal være for de som virkelig er utslitt, er det ingen mening i å gi dem et slikt tilbud. De må få tibud om en god pensjon, sier spesialrådgiver Rolf Lasse Lund i Fagforbundet.

Vil todele tidligpensjonen Fagforbundet ser heller at tidligpensjonen todeles, slik at AFP rives løs fra Folketrygdens tidligpensjonsordning. Da kan de som ønsker å jobbe ved siden av velge folketrygdens ordning, mens AFP kan gi dem som ikke orker å jobbe lenger mulighet til å gå av med en god pensjon.

– Hvis man har to ordninger blir det et mye mer reelt valg. Hvis du tenker slik, faller også argumentet om at en ny AFP-ordning må stimulere til arbeid. Et slikt system kommer til å virke mer stimulerende til arbeid enn det som ligger i regjeringens opplegg, argumenterer Lund.

AFP er ingen trussel mot arbeidslinja i folketrygden, heter det i vedtaket fra Fagforbundets landsstyre. Tvert i mot gir pensjonsreformen en enestående mulighet til å gjøre ordningen mer treffsikker overfor dem som AFP først og fremst er ment for. En god AFP-ordning kan gjøre den samlede pensjonsreformen bedre. Det kan gjøres ved å fylle det manglende mellomleddet mellom folketrygdens alderspensjon og uførepensjonen.

– Hvis man bare innretter AFP skikkelig, vil AFP og Folketrygden bygge opp under hverandre. Det har ikke kommet skikkelig fram i debatten. Nå tror alle at de står i et sterkt motsetningsforhold, sier Rolf Lasse Lund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy