JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsstyre: AFP må videreføres

Uttalelse fra Fagforbundets landsstyre.

2007100708154520131216023244

Fagforbundet vil understreke vedtaket under LO-kongressen i 2005 om AFP. I dette vedtaket ble det fastslått en absolutt forutsetning om at AFP opprettholdes, ved innføring av ny pensjonsordning.

AFP må videreføres som en like bra eller bedre ordning enn i dag.

Det viktigste er å sikre de som er utslitte og derfor trenger å gå av tidlig med pensjon. Retten til å arbeide ved siden av pensjonen uten avkorting, gir liten mening for dem som ikke orker å stå i arbeid lenger.

Det vil være urimelig å straffe dem det gjelder, med en dårligere pensjon.

Det er også urimelig at det er vanlig arbeidstakere, som skal betalen prisen for et mer brutalisert arbeidsliv.

AFP er ingen trussel mot arbeidslinja i folketrygden. Tvert i mot gir pensjonsreformen en enestående mulighet til å gjøre ordningen mer treffsikker overfor dem som AFP først og fremst er ment for. En god AFP-ordning kan gjøre den samlede pensjonsreformen bedre. Det kan gjøres ved å fylle det manglende mellomleddet mellom folketrygdens alderspensjon og uførepensjonen.

Den arbeidstakeren som virkelig trenger det, skal ha mulighet til en verdig avgang med en pensjon til å leve av. Derfor må AFP løsrives fra folketrygdens tidligpensjonering, slik den er foreslått.

Ressursene må målrettes ved å la det være en selvstendig ordning fra 62 til 67 år. For å styrke økonomien i ordningen kan man la de som ønsker å arbeide ved siden av pensjonen, velge folketrygdens tidligpensjonering. Slik får man mer midler til fordeling til dem som trenger AFP.

Fagforbundet vil slå ring om de grunnleggende intensjonene bak AFP-ordningen og forventer at en ny AFP-ordning utformes i pakt med det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy