JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak for heltid

Onsdag troppet fire deltidsansatte fra Granvin kommune opp i Hardanger tingrett. De har gått til sak mot kommunen for å få heltidsstillinger.

2007101109243320131216023616

De fire kvinnene som har gått til sak mot Granvin kommune er hjelpepleiere og pleieassistenter, og de har jobbet i kommunen i opp mot 20 år – for en stor del av tiden på full tid. Per i dag har likevel ingen av dem en avtalt arbeidstid på mer enn 66 prosent. Med bakgrunn i deres reelle arbeidstid siden andre kvartal 2003, har de nå gått til sak mot arbeidsgiver for å få avtalefestet full tid, slik arbeidsmiljøloven fastslår. Rettssaken ble avsluttet i går, onsdag. Men det vil ta noe tid før utfallet av saken er klart.

Tilbød forlik

Retten ble satt tirsdag denne uken, og Granvin kommune og kommunenes interesseorganisasjon KS, tilbød forlik, noe som ble avslått av de saksøkende. De mener det er prinsipielt viktig å få en dom i denne saken, som kan gi presedens i liknende saker senere. Under vitneavhør onsdag, indikerte hovedtillitsvalgt i kommunen, Ingrid Sæbø, at flere ansatte i kommunen kan komme til å gå til sak om de fire får gjennomslag for sitt synspunkt. – Denne praksisen er utnytting av deltidsansatte, uttalte Sæbø i retten. Fagforbundets advokat, Kjetil Edvardsen, poengterte overfor tingretten sakens klare likestillingspolitiske side. – I disse virksomhetene er det for en stor grad akseptert at arbeidstakerne skal være tilgjengelige når arbeidsgiveren knipser, uttalte han. Både Edvardsen, Sæbø og de fire ansatte i Granvin forventer å nå gjennom i tingretten. I 2006 ble arbeidsmiljøloven endret slik at deltidsansatte «har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten». Dette betyr imidlertid ikke at det er fritt fram for å få utvidet en stilling. I loven forutsettes det at arbeidstaker må være kvalifisert for stillingen og at «utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten».

Ustabilt fravær

Granvin kommune var representert av KS-advokaten Hanne Lyngstad Solberg. Overfor Fagbladet uttrykte hun gode forventninger til sakens utfall. Dette begrunnet hun med at Granvin kommune og Granvin sjukeheim er små virksomheter med lite stabilt fravær, noe som kan forsvare bruk av ansatte på deltid og i midlertidige stillinger. – Vi har tro på at vi skal vinne fram. Det er forventet at det kan ta tid før det foreligger dom i saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy