Karin E. Svendsen
per.flakstad@fagforbundet.no
Resultatet i det såkalte HUK-oppgjøret endte med et tillegg på 2,15 prosent, minimum 8500 kroner til alle fra 1. mai.
Alle minstelønnssatser blir hevet fra den samme datoen. I tillegg er det satt av 1 prosent til lokale forhandlinger, med føringer om at ledere skal prioriteres.
Alle tillegg som blir gitt i lokale forhandlinger skal komme i tillegg til ny lønn fra 1. mai.
De ansatte får også to noe ansiennitetsopprykk ved to og seks år, noe som sikrer dem en bedre og jevnere lønnsutvikling.
Fra 1. mai neste år er det avtalt et nytt lønnssystem som viderefører sikringen om at ingen lokale tillegg blir spist opp av senere tillegg som avtales sentralt.
Dette er det samme resultatet som ble oppnådd gjennom mekling i kommuneoppgjøret.
For de ansatte ved høgskoler, museer og andre kulturinstitusjoner, ble resultatet det samme som i oppgjøret i staten.
Resultatet gir et generelt tillegg fra 1. mai. Det starter på 6500 kroner på 19, deretter 8800 kroner fra lønnstrinn 54 til lønnstrinn 101. Deretter er tillegget på 1,98 prosent.
Det er satt av 1,75 prosent til lokale forhandlinger. De tilleggene som blir oppnådd her vil gjelde fra 1. august.
For Fagforbundet var det viktig poeng i forhandlingene å få det samme resultatet som i kommunene og staten, siden de ansatte som er omfattet av resultatene i hovedsak gjør de samme oppgavene som ansatte i offentlig sektor.
HUK-forhandlingene med Virke gjelder landsoverenskomstene for helse- og sosialtjenester, barnehager, utdanning, høgskoler, museer og andre kulturinstitusjoner og deler av landsoverenskomsten for virksomheter.
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte