JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sekretærene blir fortest utbrent

Det er ikke, som før antatt, helsepersonellet som blir mest utbrent i helseyrkene. Snarere er det støttepersonellet, for eksempel sekretærene og de som jobber på kjøkkenet.

2007112308571320131216024138

Legene, tannlegene og andre i ansvarsposisjoner led i større grad av utmattelse på grunn av for stor arbeidsmengde. De som bare kjenner seg utmattet har ikke så stor risiko for å bli utbrent som de som i tillegg er umotiverte.

En ny studie fra Karolinska instituttet i Sverige har gjort dette noe overraskende funnet, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Må gå først

Doktorand Ulla Peterson tror den økte sjansen for utbrenthet bunner i at støttepersonellet sitter langt fra der hvor avgjørelsene blir tatt. De sitter i tillegg ofte i utsatte posisjoner. Ved nedskjæringer er det vanligvis ansatte utenfor kjernevirksomheten som må gå først.

Ansatte med liten innvirkning på egen arbeidssituasjon mister ofte interessen for jobben og kjenner seg umotiverte.

Sjefen kan forebygge

Studien viser at et godt arbeidsmiljø og en støttende og rettferdig sjef er faktorer som kan forebygge utbrenthet. Samt altså muligheten til å påvirke egne arbeidsoppgaver.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy