Det begynte som et rent rutineoppdrag 18. mai i år. Ambulansetjenesten hadde fått i oppdrag å frakte en pasient fra Hammerfest til Alta, og en ambulanse var på vei med en pasient motsatt vei. Som vanlig ved slike oppdrag skulle ambulansene møtes og bytte pasienter på halvveien.
Alt gikk som det skulle. Bjørn Ivar Bjørgve var sammen med pasienten bak i ambulansen. Etter å ha byttet pasienter, hadde han akkurat satt seg på ledsagersetet etter å ha sikret den nye pasienten, da bilen rullet ut på veien igjen.
Bråstopp
Da måtte ambulansen plutselig bråbremse. Bjørgve hadde ikke fått på seg bilbeltet, og han smalt i i veggen mot førerhuset med hodet og skulderen.
– Nå er jeg lam, husker han at han tenkte da han hørte smellet i nakken.
Situasjonen var dramatisk, men den rutinerte ambulansearbeideren beholdt roen, og organiserte faktisk sin egen redningsaksjon sammen med dyktige kolleger som han hadde rundt seg. Den andre ambulansen snur for å hjelpe, et Sea King-helikopter blir tilkalt, og til slutt fraktes han med et ambulansefly til Tromsø.
Etter mange og lange undersøkelser kan legene der bekrefte det Bjørgve visste allerede da det smalt: Han har en komplett skade med brudd i nakken og ryggmargen. Han er lam fra nakken og ned, med en anelse bevegelighet i venstre arm. Slik vil situasjonen for 41-åringen være resten av livet.
Jobbet iherdig
Han har jobbet iherdig siden, og trent opp den venstre armen sin til å styre elektrisk rullestol, pc og telefon. Han er fortsatt ansatt i Helse Finnmark, og det akter han å fortsette med, gjerne som koordinator ved alarmsentralen.
– Jeg ser bare én vei, sier han, – og det er framover.
Denne artikkelen er basert på en lengre tekst på Bjørn Ivar Bjørgves egen hjemmeside. Les hele den dramatiske historien her .
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen