- LO er tilfreds med at samferdselssektoren fortsatt har høy prioritet, selv om utfordringene på mange områder fortsatt er store. LO mener også at styrkingen av kommuneøkonomien så langt ikke har gitt ønsket effekt i forhold til samferdsel.
Kollektivtransport
Med unntak av Oslo dreier lokal kollektivtrafikk seg om buss. LO ser det som gledelig at Belønningsordningen for bedre kollektivtransport i byområdene utvides med Fredrikstad/Sarpsborg, Drammen og Skien/Porsgrunn.
- Skal vi lykkes med en kollektivsatsing, er vi helt avhengig av at bussen har god fremkommelighet gjennom kollektivgater, egne kollektivfelt og aktiv lysprioritering. LO mener økningen til Belønningsordningen er for liten til en offensiv satsing for et bedre kollektivtilbud, sier Stein Guldbrandsen.
Ifølge Guldbrandsen trengs det 400-500 millioner kroner dersom det skal monne.
Bransjeavtale
Forbundene som organiserer bussjåfører og arbeidsgiverforeningene kom til en felles erkjennelse av at utviklingen av anbud ga et press på lønns- og arbeidsvilkår som gjorde det illusorisk å satse på kvalitet, fordi arbeidskraften flyktet fra yrket.
- For å stoppe denne utviklingen har vi forhandlet fram en bussbransjeavtale som skal heve lønnsnivået med 40.000 kroner og sikre de ansatte en anstendig pensjonsordning, forteller Guldbrandsen.
Bussbransjeavtalen skal innføres gradvis ved nye eller reforhandlede avtaler med fylkeskommunene fra og med 2008.
- Skal det satses på kollektivtrafikk, må fylkeskommunene tilføres midler som kompenserer for merutgiftene når bussbransjeavtalen slår inn, understreker han.
Anbud
Anbud på buss, slik vi kjenner det, er bruttoanbud. Den med lavest pris vinner alltid. Bruttoanbud vil si at oppdragsgiver definerer tilbud og kvalitet, og oppdragsgiver har ingen interesse av å utvikle tilbudet. På tross av at bussbransjeavtalen vil gi et lønnsløft ved nye anbudskontrakter, er den subjektive opplevelsen av anbud som en trussel ikke rokket blant bussjåførene.
- Vi ser det nå i Rogaland hvor misnøyen er høylydt blant erfarne sjåfører før ny operatør skal overta neste år, sier Stein Guldbrandsen.
Anbudskontrakter hindrer også bruk av mer miljøvennlig drivstoff. Avtalene er inngått, og forsøk med miljøvennlig drivstoff er en utgift som er operatørene uvedkommende.
Presset på de ansatte har blitt betydelig verre etter at anbud ble innført. Knappe rutetider kombinert med uteblivelse av hvilepauser og pauser for personlig behov, har gjort arbeidsdagen betydelig tøffere der hensynet til både passasjerer og andre trafikanter skal ivaretas.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen