Kulturskolen og sjukehjemmet i Ørland kommune har gått sammen om å utvikle et lavterskeltilbud. På Fagforbundets seminar om Kreativ Omsorg fortalte rektor ved den kommunale kulturskolen Gunn Kristin Ørsleie, daglig leder ved sjukehjemmet Eva Tyskø Sivertsen og prosjektmedarbeider Margaret Aune om sine erfaringer med å trekke veksler på bibliotek, forsvar, frivillighetssentralen, folkehelsa og andre organisasjoner i lokalmiljøet.
Hver uke
– Vårt mål er at alle eldre skal oppleve kultur hver uke. Vi tror det gir økt livsglede og bedre helse, sier Aune som arbeider som lærer ved Kulturskolen i tillegg til at hun har vært engasjert i prosjektet Helse + Kultur = sant.
De tre foredragsholderne har alle arbeidet for å bringe mange former for kultur inn på sjukehjemmet. Leseombud har fått kurs på biblioteket for å få tips om valg av litteratur og stemmebruk, de har arrangert ettermiddagsdans, og de har samarbeidet med Steinerskolen som har en gruppe elever som har lyst å ha kontakt med eldre mennesker. I løpet av prosjektperioden har hver avdeling på sjukehjemmet fått sin kulturkontakt. Og ikke minst; mange av pleierne har tatt et gitarkurs slik at de behersker to grep og dermed har et repertoar som er stort nok i massevis.
Innkjøp
– Vi har kjøpt inn et flyttbart piano, tolv gitarer med stativ, stemmemaskin til gitar, lydanlegg og oppslagtavler som brukes til å informere om hva som skal skje de nærmeste dagene og ukene.
– Da har de eldre noe å se fram til og glede seg til. Men vår erfaring er at det som koster minst, er det aller mest populære tilbudet. Når barna kommer på besøk for å holde huskonsert i stedet for å øve på kulturskolen, ser vi at de gamle løfter hodet, og føttene kommer i bevegelse.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing