Ny støtte til kvikksølv-ofrene
Sluttrapporten om kvikksølvskader styrker tannhelsesekretærenes krav om yrkeserstatning.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen fikk den siste rapporten fra professor Bjørn Hilt ved St. Olavs Hospital i Trondheim tirsdag. Han sier i en pressemelding at kvikksølveksponering kan ha ført til senskader, og at det er svært viktig at de som har fått helseskader får de rettighetene de har krav på.
Erstatning
Mette Nord i Fagforbundets øverste politiske ledelse er tilfreds med at statsråden uten forbehold er enig i at tannhelsepersonell som er blitt utsatt for skadelig kvikksølvdamp, skal få en rettmessig behandling.
– Det kan ikke herske tvil om at sluttrapporten gir grunnlag for at noen av våre medlemmer vil ha rett på yrkeserstatning, sier hun.
Bare i Fagforbundet er det rundt 200 som vil søke yrkesskadeerstatning. Noen har allerede søkt, men sakene deres har ligget i Nav i påvente av sluttrapporten fra St. Olav.
– Nå vil vi begynne å kjøre disse sakene, samtidig som vi også tar opp igjen tidligere saker der medlemmer ikke har fått medhold. Nå som vi har fått ny kunnskap om sammenhengen mellom kvikksølveksponering og helseskader, mener vi disse gamle sakene må prøves på nytt, sier Fagforbundets forbundsadvokat Anne-Gry Rønning Aaby.
Kan saksøke staten
I 1987 ønsket LO å senke grensen for tillatt kvikksølveksponering, men fikk ikke gjennomslag for sitt syn.
Selv om yrkesskadeerstatning er den viktigste saken for tannhelsesekretærene, vil Fagforbundet også vurdere om staten eller arbeidsgiverne har et erstatningsansvar.
Så langt har ingen tannhelsesekretærer fått erstatning: – Nå er det viktig at myndighetene erkjenner sammenhengen mellom yrkesaktiviteten deres og helseskadene de har fått, slik at de slipper å slåss videre, sier Rønning Aaby.
Langvarig virkning
Sluttrapporten konkluderer med at det kan være sammenheng mellom tidligere målte verdier for kvikksølv i urin og de helseskadene som tannhelsesekretærer beskriver at de har. Et overraskende funn er at de undersøkte, som arbeidet med kvikksølv for mer enn 20 år siden, fortsatt har større mengder kvikksølv i blodet enn normalt. Dette vil det bli forsket videre på.
Fagforbundet har invitert til et stort seminar 6. november om tannhelse, kvikksølv og helseskader. Ifølge rådgiver i Seksjon helse og sosial, Hermann Albert, er allerede over 70 deltakere påmeldt.
På seminaret vil professor Bjørn Hilt vil legge fram resultatene fra sluttrapporten. Videre vil professor i offentlig rett, Henning Jakhelln, gå gjennom spørsmålet om staten vil kunne holdes rettslig ansvarlig for kvikksølvskadene.