JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagekrise i Oslo

Ingen vikarer, ingen flere ansatte og ikke mer overtid i år. Det er situasjonen for barnehager i Oslo.

2007103115381120131216025001

Etter et krisemøte truer 20 barnehagestyrere i bydel Nordstrand med at barnehagene må stenge avdelinger eller redusere åpningstiden fordi de ikke har nok ansatte til å drive forsvarlig.

Vikarstopp

Bydelen har vedtatt ansettelsesstopp, vikarstopp og overtidsstopp. Det samme har bydel Østensjø gjort. Dette går på sikkerheten løs, frykter styrerne i Nordstrand. De er villige til å gå til streik mot Oslo-budsjettet.

Styrerne frykter at barn skal stikke av, slå seg eller skade seg på lekeapparater uten at ansatte legger merke til det, fordi de er for få på jobb. Leker og bygninger blir ikke vedlikeholdt. Det er heller ikke penger til førstehjelpskurs, som de er pålagt å ha, og til personalmøter og foreldremøter.

Uforsvarlig

– Dersom ansatte i barnehagene blir sjuke eller slutter i jobben er det uforsvarlig å ikke ta inn nye. Byens befolkning kommer til å merke at barna deres får et dårligere tilbud og at de ansatte får det tøffere på jobb, sier Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo.

Fagforbundet Oslo krever at byrådet rydder opp og tar ansvar for at bemanningsnormen blir fulgt. Sanden viser til at det er en avtale om grunnbemanning i barnehagene i Oslo kommune som fastsetter hvor mange ansatte det skal være i forhold til antall barn på avdelingene i barnehagene. Hun setter spørsmålstegn ved hvorvidt byrådet i det hele tatt er opptatt av kvaliteten i barnehagene.

Sultefôring

– Dette er et resultat av at bydelene gjennom flere år har blitt sultefôret, til tross for at kommunen går med overskudd og den rødgrønne regjeringa bevilger penger til barnehageformål som aldri før. Nå må byråden for kultur og utdanning, Torger Ødegaard, selv vise handling, og ikke kun skylde på bydelene, krever Sanden.

Hvor er pengene

– Barnehagen min forfaller, og lagrene av for eksempel oppspart papir forsvinner. Alt blir dårligere og dårligere, forteller en av styrerne.

Barnehagestyrerne ønsker å stå fram anonymt for at ingen skal henges ut.

– Oslo kommune går med overskudd, hvor blir det av pengene? spør de.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy