Studenter i hinder og uteliv

Fagforbundet i Agder har tatt initiativ til et unikt årsstudium som er spesielt tilpasset barne- og ungdomsarbeidere.

2007110111115120131216025040

– Studiet er spennende og svært variert. Det gir en viktig inspirasjon å lære noe nytt, og det absolutt morsomste har vært alle natur- og uteaktivitetene vi har fått med oss, er den samstemte konklusjonen til barne- og ungdomsarbeiderne Rønnaug N. Kristiansen, Mona Aadland, May Mellemseter og Elisabeth Winter.

De er stolte av at de kan ta barne- og ungdomsstudiet på universitetet, og anbefaler studiet på det sterkeste. Den nye kompetansen gir dem flere bein å stå på.

De voksne og modne studentene har mye praksis i bagasjen. De får skryt for sin dyktighet og blir sett på som drømmeelever.

Flaggermus og planteliv

Sammen har de fire studentene laget en gruppeoppgave om hvordan de kan skape uteaktiviteter og naturopplevelser for barn.

– Vi har sovet ute med selskap av flaggermus. Laget mat over bålet, studert planter, dyre- og fugleliv i skiftende årstider, lært å lage hinderløyper og andre uteleker for barn i bevegelse. Den nye gleden over friluftsliv tar vi med oss tilbake i jobben for barn og unge, forteller Rønnaug N. Kristiansen.

Bygger på fagbrevet

Sammen med Universitetet i Agder arrangerer Fagforbundet i Kristiansand et eget studium skreddersydd for barne- og ungdomsarbeidere. Faget er en faglig fordypning for dem som allerede har tatt fagbrev, og som er klar til å gå videre for å utvikle kompetansen sin.

Årsstudiet i Barne- og ungdomsarbeid er lagt opp som et deltidsstudium over to år slik at deltakerne kan jobbe ved siden av. De har også mulighet til å få fri med lønn for studiedagene etter avtale med arbeidsgiver.

Det er hovedtillitsvalgt Kirsti Sagen i Kristiansand kommune som har tatt initiativet, og hun er selv student på årsstudiet.

Inspirasjonen fikk hun fra Fagforbundets yrkesseksjon i Trøndelag, dro på studiebesøk og tok kontakt med Høgskolen (nå Universitetet i Agder) for å få i stand et liknende opplegg i Kristiansand.

Universitetet i Agder står for det faglige innholdet, mens Fagforbundet er økonomisk garantist og skriver kontrakt med studentene. Studiet kvalifiserer til lån og stipend i Statens Lånekasse.

Satser på barne- og ungdomsarbeideren

– Ved gjennomført eksamen er det mulig å få omgjort deler av lånet til stipend. I tillegg kan medlemmer søke Fagforbundet om dekning av studieutgifter, opplyser Kirsti Sagen.

I Kristiansand har Fagforbundet fem hovedtillitsvalgte som deler ansvarsområdene seg i mellom. Kirsti har ansvaret for medlemmer i skoler og barnehager. Hun er glad for at hun kan bidra til å øke kompetansen for egen yrkesgruppe.

– Det er fint å kunne gjøre noe for barne- og ungdomsarbeiderne, og ha mulighet til å få gjennomslag i forhandling med arbeidsgiverne, stråler Kirsti Sagen.

Hun har drøftet innholdet i studiet med både barnehagedirektør og skoledirektør, som har gitt innspill om hvilken kompetanse kommunen vil ha behov for; f.eks. natur- og uteaktiviteter og språk, lese- og skriveferdigheter.

Fagforbundet har vært rundt til alle enhetslederne i barnehagene og rektorene på skolene.

– Vi informerer om studiet, men også om at vi satser på at barne- og ungdomsarbeideren skal få kompetanseheving – og ikke bare lærere og førskolelærere, sier Sagen.

Økonomisk uttelling

Som hovedtillitsvalgt har Kirsti Sagen forhandlet fram en avtale med Kristiansand kommune om karriereplan for dem som tar studiet. I følge planen gir hver modul på 15 studiepoeng en uttelling på 2000 kroner. Med ferdig eksamen fra hele årsstudiet på 60 poeng blir det 8000 i lønnstillegg i året. Det forutsetter at studiet er avtalt med enhetsleder på forhånd, og inngår som en del av enhetens kompetanseplan.

Tilleggsutdanning inn i tariffen

– Det vi har oppnådd bør bli en landsomfattende ordning som ikke bare gjelder et arbeidssted eller kommune. Lønnsforhøyelse bør inn i tariffavtalen og komme alle fagarbeidere som tar tilleggsutdanning til gode, slik det er for høyskolegruppene, slår Kirsti Sagen fast.

Fagforbundet arbeider også for at årsstudiet skal telle som et år i førskole- og lærerutdanningen.

– Vi er også opptatt av at utdannede barne- og ungdomsarbeidere blir anerkjent som fagarbeidere i skolen, og ikke blir betegnet som assistenter, sier Kirsti Sagen.

Veiledere

På en samling i begynnelsen av september foreleste lærerne Angelika Holte og Kari Sundsli om atferdsvansker hos barn og unge. Studentene fikk også med seg viktig kunnskap om hvordan de skal gi god veiledning, både til barn og til nye lærlinger i faget. Flere av deltakerne på studiet er allerede veiledere for lærlinger på sitt arbeidssted.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

NOK ER NOK:  Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

NOK ER NOK: Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

Ambulansetjenesten Steigen

Fikk nok av hjemmevakt: Seks av ti ansatte i ambulansetjenesten sa opp jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy