Urinprøver gir forskerfryd

Norge sitter på unikt materiale i forhold til å forske på sammenhenger mellom eksponering for kvikksølv og senskader. Staten sitter på i overkant av 6000 urinprøver fra mer enn 3000 personer innen tannhelse som er utsatt for kvikksølv. Prøvene er samlet inn i løpet av 40 år.

2007110808565920131216025629

Forskere i andre land drømmer om å snuse videre på urinprøvene som Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) samlet inn fra 1958 til 2000.

– Stami har gjort en flott jobb i forhold til å håndtere disse prøvene, de er gull verdt for forskningen, mener professor Bjørn Hilt. Han la nylig fram delrapport nummer to om eksponering for kvikksølv og mulig senskader hos tannhelsepersonell.

Se med nye øyne

Forskerteamet på St.Olavs Hospital har bedt departementet om sette i gang nye forskningsprosjekt ut fra de gamle prøvene for å finne ut mer om kjemiske stoffers påvirkning og skadevirkninger.

– Vi sitter på et enestående materiale i europeisk sammenheng. Vi ser alvorlig på denne saken, og syns det er positivt hvis prøvene kan bidra til å belyse problemet, sier kommunikasjonsdirektør Sture Bye i Stami.

Den endelige avgjørelsen om å sette i gang et forskningsprosjekt ligger hos departementet. Stami har også ytret ønske om et møte med Fagforbundet for å drøfte situasjonen i forhold til tannhelsepersonell og mulige senskader av eksponering for kvikksølv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy