Tautrekking på tredje streikedag

For tredje dag på rad fortsetter jernbanestreikene i Frankrike. Tauet i drakampen mellom regjeringen og fagbevegelsen er snart på bristepunktet i en sak som vil være toneangivende for fransk politikk i tiden som kommer.

2007111611030220131216030217

Kort tid etter at Nicolas Sarkozy ble valgt til ny president, sendte han svært sterke signaler om at han var usedvanlig lite villig til å fire i reformen om jernbanearbeidernes tidligpensjoner. Strategisk nok, er dette den første i en rekke planlagte reformer: vinner han gjennom her, vil det bli langt lettere å sette i gang andre reformprosjekter - som forøvrig står i kø. På plakaten står ikke mindre enn skolereform, universitetsreform, reformering av offentlig sektor, en omfattende helsereform - og altså pensjonsreform.

Jernbanearbeiderne har nå streiket i tre dager i protest mot at Sarkozy vil endre særordningene for førtidspensjon i denne yrkesgruppen. I dag kan franske jernbanearbeidere gå av med pensjon når de fyller 50 år. Alt for tidlig, mener presidenten, som har store deler av opinionen med seg i denne saken.

Mye på spill For fagbevegelsen vil det derimot stå som et stort nederlag å måtte gi opp disse ordningene. Franske transportarbeidere har en lang historie som toneangivende for andre fagorganiserte i sosiale konflikter, og her er også organisasjonsgraden høyere enn i de fleste andre sektorer. Å tape kampen for en av sine viktigste medlemsgrupper, vil derfor være et tungt slag for fagbevegelsen i et land med bare rundt ti prosent organiserte.

Antallet streikende er på vei ned idet man gikk inn i tredje streikedag, skriver Libération. Mens 61 prosent av de ansatte i det statlige jernbaneselskapet SNCF streiket onsdag, var tallet redusert til 43 prosent i dag, fredag. Samtidig viser undersøkelser avisen gjennomførte på flere av de berørte arbeidsplassene, at flere fagorganiserte reagerer på CGT-leder Bernard Thibaults overraskende moderate linje overfor regjeringen.

Forholdet mellom fagbevegelsen og regjeringen skal likevel ha tilspisset seg ytterligere torsdag, ifølge Le Monde. Arbeidsminister Xavier Bertrand aksepterer å forhandle med fagorganisasjonene - men har samtidig gjort det klart at dét ikke er aktuelt før streiken avvikles.

«Vi kan ikke ha både streik og forhandlinger samtidig», uttalte Bertrand til TV-kanalen France 3 i går.

Møtes i dag

Fordi fagorganisasjonene på sin side vil ikke avbryte streiken uten å vite hva de går til, har de bedt om et trepartsmøte i dag, fredag, for å klarlegge de kommende forhandlingenes eventuelle innhold, og hvordan en videre prosess skal se ut.

I dag kan offentlig ansatte gå av med pensjon etter å ha jobbet i 37,5 år, mens det tilsvarende tallet for ansatte i privat sektor er 40 år. Regjeringen har gitt svært klare signaler om at reformen som vil likestille privat og offentlig sektor i forhold til pensjoner, er en av dem de ikke vil gi opp i noen henseender.

Regjeringen har gitt arbeidsgivere og arbeidstakere en måned på å bli enige seg i mellom.

Sist Frankrike ble rammet av storstreik, var i 1995. I hele tre uker var hovedstaden fullstendig uten offentlige kommunikasjonsmidler, og daværende statsminister Alain Juppé og president Jacques Chirac måtte se seg slått i drakampen med fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy