– Dette er en gledens dag, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Frogn, Lill Ann Solli, til Fagbladet. Hun har arbeidet lenge for at renholdet skulle tas tilbake til kommunen, og lokalforeningen i Frogn klarte å gjøre dette til en viktig valgkampsak i høst.
Knapt flertall
Det var med knappest mulig flertall at renholderne i Frogn igjen ble kommunale. Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre og KrF holdt sammen, slik de lovet i valgkampen, mens Høyre og Frp ønsket å gi det kommunale foretaket Frogn Drift en sjanse. Det nyopprettede kommunale foretaket blir nå lagt ned.
Den politiske situasjonen i Frogn er for øvrig uklar etter valget. De samme fem partiene som stemte for kommunalt renhold, hadde også en avtale om ordførerkandidat, men i en hemmelig avstemning brøt en av deres representanter samarbeidsavtalen og stemte for Høyres Thore Vestby som ordfører. Han sitter dermed uten å ha politisk flertall bak seg. Dermed led han politisk nederlag i renholdssaken, og vil komme til å gjøre det også i andre saker.
Mistet mange
Frogn Drift skulle ha vært i gang 1. september, men på grunn av forsinkelse ble selskapet aldri ordentlig etablert. Nå starter arbeidet med å rekommunalisere renholdet, og ifølge Lill Ann Solli er det ikke mye igjen fra tiden før ISS overtok tjenesten.
– Vi hadde 26 stillingshjemler, og vi hadde 21 renholdere som medlemmer hos oss. Mange av dem har enten sluttet, fått uføretrygd eller gått over i andre kommunale stillinger. Vi må oppdatere alt fra personell til maskinpark for å erstatte den fagkompetansen og lokalkunnskapen vi har mistet, sier hun.
– Samtidig må de kommunale renholderne vise at de kan levere nå som de har fått politikernes tillit. Dette blir ingen dans på roser, men det blir en spennende og forhåpentlig morsom utfordring, sier Lill Ann Solli.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen