JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdet tilbake til kommunen

Med knapt flertall har kommunestyret i Frogn i Akershus bestemt å ta renholdet tilbake som en ordinær kommunal tjeneste.

2007112013341620131216030354

– Dette er en gledens dag, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Frogn, Lill Ann Solli, til Fagbladet. Hun har arbeidet lenge for at renholdet skulle tas tilbake til kommunen, og lokalforeningen i Frogn klarte å gjøre dette til en viktig valgkampsak i høst.

Knapt flertall

Det var med knappest mulig flertall at renholderne i Frogn igjen ble kommunale. Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre og KrF holdt sammen, slik de lovet i valgkampen, mens Høyre og Frp ønsket å gi det kommunale foretaket Frogn Drift en sjanse. Det nyopprettede kommunale foretaket blir nå lagt ned.

Den politiske situasjonen i Frogn er for øvrig uklar etter valget. De samme fem partiene som stemte for kommunalt renhold, hadde også en avtale om ordførerkandidat, men i en hemmelig avstemning brøt en av deres representanter samarbeidsavtalen og stemte for Høyres Thore Vestby som ordfører. Han sitter dermed uten å ha politisk flertall bak seg. Dermed led han politisk nederlag i renholdssaken, og vil komme til å gjøre det også i andre saker.

Mistet mange

Frogn Drift skulle ha vært i gang 1. september, men på grunn av forsinkelse ble selskapet aldri ordentlig etablert. Nå starter arbeidet med å rekommunalisere renholdet, og ifølge Lill Ann Solli er det ikke mye igjen fra tiden før ISS overtok tjenesten.

– Vi hadde 26 stillingshjemler, og vi hadde 21 renholdere som medlemmer hos oss. Mange av dem har enten sluttet, fått uføretrygd eller gått over i andre kommunale stillinger. Vi må oppdatere alt fra personell til maskinpark for å erstatte den fagkompetansen og lokalkunnskapen vi har mistet, sier hun.

– Samtidig må de kommunale renholderne vise at de kan levere nå som de har fått politikernes tillit. Dette blir ingen dans på roser, men det blir en spennende og forhåpentlig morsom utfordring, sier Lill Ann Solli.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy