JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre kommunale utleieboliger

Omleggingen av subsidieringen av kommunale utleieboliger har vært en fiasko, viser en ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

2007112111085820131216030413

I 2005 ble den statlige subsidieringen av kommunale utleieboliger lagt om, fordi staten ønsket å målrette og effektivisere subsidiene. Investeringstilskuddet til kommunene ble senket fra 30 til 20 prosent av anskaffelseskostnadene. Samtidig ble den statlige bostøtteordningen for beboere i kommunale boliger økt med et tilsvarende beløp. Det skriver NIBR i en pressemelding.

- Tilskuddet bør økes

NIBR har gjennomført en evaluering av omleggingen på oppdrag fra Husbanken, og forsker Rolf Barlindhaug er klar i sin konklusjon:

- Omleggingen har økt de kommunale kostnadene knyttet til utleietilbudet for vanskeligstilte, og redusert kommunenes investeringsvilje, uttaler han i pressemeldingen. Han mener derfor at hvis målet er å få flere kommunale utleieboliger, bør staten igjen øke tilskuddet til kommunene.

I rapporten kommer det også frem at kommunene som regel vurderte investeringsbeslutningen for seg, og oppfattet reduksjonen i støtte som et negativt signal fra de statlige myndigheter i den boligsosiale politikken.

Fakta om kommunale boliger

– Kommunene disponerte ved utgangen av 2005 i alt 94.000 utleieboliger, hvorav 25.600 omsorgsboliger.

– Dette utgjorde 4,5 prosent av boligmassen i Norge.

– Nesten halvparten av beboerne i kommunale utleieboliger mottar statlig bostøtte. Av disse er 80 prosent eldre og uføre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy