Færre kommunale utleieboliger

Omleggingen av subsidieringen av kommunale utleieboliger har vært en fiasko, viser en ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

2007112111085820131216030413

I 2005 ble den statlige subsidieringen av kommunale utleieboliger lagt om, fordi staten ønsket å målrette og effektivisere subsidiene. Investeringstilskuddet til kommunene ble senket fra 30 til 20 prosent av anskaffelseskostnadene. Samtidig ble den statlige bostøtteordningen for beboere i kommunale boliger økt med et tilsvarende beløp. Det skriver NIBR i en pressemelding.

- Tilskuddet bør økes

NIBR har gjennomført en evaluering av omleggingen på oppdrag fra Husbanken, og forsker Rolf Barlindhaug er klar i sin konklusjon:

- Omleggingen har økt de kommunale kostnadene knyttet til utleietilbudet for vanskeligstilte, og redusert kommunenes investeringsvilje, uttaler han i pressemeldingen. Han mener derfor at hvis målet er å få flere kommunale utleieboliger, bør staten igjen øke tilskuddet til kommunene.

I rapporten kommer det også frem at kommunene som regel vurderte investeringsbeslutningen for seg, og oppfattet reduksjonen i støtte som et negativt signal fra de statlige myndigheter i den boligsosiale politikken.

Fakta om kommunale boliger

– Kommunene disponerte ved utgangen av 2005 i alt 94.000 utleieboliger, hvorav 25.600 omsorgsboliger.

– Dette utgjorde 4,5 prosent av boligmassen i Norge.

– Nesten halvparten av beboerne i kommunale utleieboliger mottar statlig bostøtte. Av disse er 80 prosent eldre og uføre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy